Kaposvár környezetvédelmi díjat nyert

Kaposvár környezetvédelmi díjat nyert

Kaposvár nyerte idén az E. ON Energy Globe Magyarország-díjat önkormányzat kategóriában.

A közleményükben azt írták, hogy a település a sűrített földgázzal funkcionáló, 2015 végén üzembe helyezett helyijáratú autóbuszflottájával érdemelte ki a környezetvédelemért adható rangos hazai elismerést. A verseny honlapja alapján a somogyi megyeszékhely a döntőben a környezettudatos lakossági programokkal pályázó váci és iskolája fűtését biomassza, pontosabban szőlővenyige felhasználásával biztosító visontai önkormányzattal volt versenyben.

A célunk az, hogy minél zöldebb, minél környezettudatosabb és fenntartható településben élhessünk – idézte a polgármesteri hivatal Szita Károlyt (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármesterét. A városvezető nyomatékosította, arra törekednek, hogy a település hosszú távon minél energiafüggetlenebb, önmagát ellátó településsé váljon.

A politikus kiemelte, a közösségi közlekedés biztosítása a legtisztább energiahordozóval üzemelő járművekkel csak egy eleme Kaposvár zöld település projektjének. A kommunális hulladék már korszerű feldolgozóba kerül, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, a közvilágítás egész egészében energiahatékonnyá válik, a település több elektromos gépjárműt üzemeltet és elektromos töltőállomásokat építtet, jó néhány közintézménynek ugyanakkor új fűtésrendszere van.

Kaposvár tervezi nagyteljesítményű napelempark építését, a belvárosi boltok energetikai korszerűsítését, és többek között a kórház déli tömbjének a helyén olyan ökopark kialakítását is, amely maga termeli meg az öntözéshez, közvilágításhoz létfontosságú energiát – olvasható a közleményben.

mti