Kezdetét vette a parkolóház építése a Liszt Ferenc-repülőtéren

Kezdetét vette a parkolóház építése a Liszt Ferenc-repülőtéren

Kezdetét vette a hatszintes parkolóház építése a főváros Liszt Ferenc Internacionális Repülőtéren, a tereprendezési munkákkal egyszerre tartották meg az első ünnepélyes kapavágást.

A korszerű alkotmány 2020 második negyedévében készülhet el, 2500 jármű parkolását biztosítja ezt követően, a repülőtér környéki egész parkolókapacitás ezzel csaknem 7000 férőhelyre emelkedik. Az építmény földszintjén kapnak ezután helyet az autóbérlő vállalkozások, a parkolóházban elektromos gépjárműk töltését szolgáló állomások is lesznek.

Jost Lammers, a főváros Airport vezérigazgatója az ünnepségen azt mondta, 2013 óta megduplázódott a parkoló gépkocsik száma és éves szinten közel 1 millió gépjármű parkol a repülőtéren, így is kardinális, hogy növeljék a kapacitást.

Eddig a hosszútávú parkolókat fejlesztették, csaknem 4500 helyet osztottak ki, most a rövid távú parkoló kapacitást is bővítik a parkolóház építésével, amelyiknek bekerülési költsége 40 millió euró, csaknem 13 milliárd forint.

Kam Jandu, a főváros Airport kereskedelmi vezetője azt nyomatékosította, hogy a parkoló épületét az indulási és érkezési szinttel is korszerű utashidak kötik ezt követően össze, a buszoknak a szálloda felőli oldalon saját parkolót építenek ki. A parkolóház első emeletén XXL-méretű parkolókat formálnak ki, két szint csak rövidtávú, másik kettő mindazonáltal csak hossztávú parkolóként üzemel ezt követően.

Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere állítása alapján a település az előző években „nyitott parkolóházzá” alakult, már a kertekben is gépjárműveket parkoltattak, de a beruházással reméli, hogy az autósok inkább a parkolóházat veszik ezt követően igénybe.

mti, fotó: Koszticsák Szilárd