Kiállítás Bejczy Antal fizikus életművéről

Bejczy Antal fizikus életművét bemutató végleges tárlat nyílt hétfőn az Óbudai Egyetemen.

Bejczy Antal fizikus életművét bemutató végleges tárlat nyílt hétfőn az Óbudai Egyetemen.

A múlt évben életét vesztett kutató az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bolygókutató centerének vezető felfedezője, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a St. Louis-i Washington Egyetem tanára, a nemzetközi űrkutatás és robotika jelentékeny személyisége volt – idézte fel Gáti József, az egyetem intézményfejlesztési főigazgatója.

Közölte, a fizikus életművét és életének legszámottevőbb pontjait ismerteti az egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában felszerelt végleges tárlat, amelyiknek kiindulópontját a tudós privát eszközei adják.

A bemutatón tablókon látható a robotkarok irányításával, a robotintelligenciával és a telerobotikával munkálkodó tudós pályája, de az expón megfigyelhetők családi okmányok is, ugyanakkor Bejczy kéziratai, publikációi és kitüntetései: szakmai elismerései mellett példának okáért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje és Magyar Örökség-díja, sőt még az Óbudai Egyetem révén nyújtott díszdoktori oklevele.

A center által szervezett Nemzetközi Bejczy Napon – a fizikus születésének évfordulóján – tudományos összejövetellel is emlékeztek a kutatóra, és először osztották ki a Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díjat. A bejelentésre az egyetem hallgatóinak angol vagy magyar nyelvű publikációit várták, amelyek 2015-ben publikálódtak vagy kerültek elfogadásra, és témakörük csatolható Bejczy Antal szakmai tevékenységéhez, az űrkutatáshoz, a robotikához, az irányításelmélethez, emellett a szabályozástechnikához. A kiírásra 10 pályázatot nyújtottak be, és a zsűri Takács Bence, Dóczi Roland, Sütő Balázs és Kalló János, a Neumann János Informatikai kar mesterszakos hallgatóinak cikkét részesítették elismerésben.

MTI Fotó: Bruzák Noémi