Kulturális örökség napjai – Kastélyséták, koncertek Fejér megyében

Kulturális örökség napjai – Kastélyséták, koncertek Fejér megyében

Többek között kastélysétákkal, koncertekkel, fürdő- és strandtúrával, könyvtárlátogatásokkal várják szombaton és vasárnap az érdeklődőket a kulturális örökség napjai idei programjai Fejér megyében.

Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastély áll az érdeklődők rendelkezésére, ahol vezetett kastélylátogatás keretében szemrevételezhetők a Európai Kulturális Találkozó Centrum helyiségei, a Fejtő Ferenc, azonkívül a Vajay Szabolcs Könyvtár állománya, de az állandó kiállítások, műtárgy-gyűjtemények, szalonok és a kápolna is nyitva lesz.

A kápolnásnyéki Halász-kastélyban mindkét napon kastélytúrán vehetnek részt a kíváncsiskodók, melynek keretében az építmény és a hajdani tulajdonosok története mellett az aktuális kiállítások is megismerhetők. Szombat este a kastélyparkban Puccini, Verdi, Bellini és Mascagni remekművei csendülnek fel Schnöller Szabina operaénekes tolmácsolásában, akit zongorán Polgár Judit kísér ezután.

Székesfehérváron új helyszínként az uralkodó sori Fűtőerőműbe szerveznek sétákat, amely a település kulturális fejlesztési tervei alapján hosszabb távon kulturális negyed lesz a malommal és a század eleji épületekkel egyesült erővel. Szombaton az idén korszerűsödött, 1934-ben létrehozott strandon is érdekes programok várják ezután az érdeklődőket. Megszokott színtér a városháza, ahol szombat este a polgármester, Cser-Palkovics András kalauzolja ezután a résztvevőket az épületben. A Városház tér másik ékességét, a Hiemer-házat és annak ritkán látott helyiségeit Igari Antal megyei főépítész ismerteti részleteiben is vasárnap.

A szecessziós stílusú Árpád fürdőben, Blaha Lujza egykori kedvenc gyógyfürdőjében még a gépészettel telített alagsorba is leviszik a vendégeket. A Fejér Megyei Levéltárban mindkét nap óránként indulnak séták, melynek keretében megnézegethető lesz az erre az alkalomra összeállított Az okmányok szépsége című kamarakiállítás. Szintén várja az érdeklődőket a Rác utcában a szerb-ortodox templom, ahol vasárnap este a Vox Mirabilis Kamarakórus Aranyban úszó gyertyafény című hangversenyét is élvezheti a nézőközönség.

A Királykút Emlékházban szombaton Barokk zene és szabad improvizáció két zenekarra címmel ad koncertet az Ariadné Consort és az Ajtai Jazz Quartett, vasárnap ugyanakkor Demeter Zsófia történész a divat történetének érdekességeivel láttatja meg a közönséget.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében vasárnap Apai Gabriella építész Középkori örökség a Mátyás-kori Székesfehérváron címmel tart előadást, utána városismereti séta kezdődik Magony Imrével, Mesélő szobrok Mátyás király nyomában címmel.

A táci Gorsiumban szombat délután Nádorfi Gabriella régész tart szakvezetést.

mti