Kutatás: a mentális állapotunk nagy hatással van a szívünk egészségére

Kutatás: a mentális állapotunk nagy hatással van a szívünk egészségére

A magyar válaszadók tájékozottabbak a szív egészségét érintő kérdésekben, mint az európai átlag – derült ki a Huawei Technologies megbízásából tíz országban elvégzett kutatásból. A magyar megkérdezettek 91 százaléka tudta, mire való az EKG, kétharmaduk mindazonáltal használna is rendszeresen EKG-t mérő okoseszközt prevenciós céllal. A válaszadók harmada alapján már egészen korán, a húszas éveinkben el kell kezdeni foglalkoznunk a szívünk egészségével, míg túlnyomó többségük alapján a mentális egészség hatással van a szívműködésre, az erős érzelmi impressziók ugyanakkor akár fizikai károkat is okozhatnak a szívizomban.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is. Az EU-ban 2019-ben 100 halálesetből 37-ért, ameddig hazánkban 49-ért felelős ez a betegségcsoport az Eurostat információi alapján. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, így az egészséges életmód és a prevenció népszerűsítése különösen releváns a szív egészségének szempontjából.

A Huawei Technologies megbízásából tíz európai országban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, ezenfelül Törökországban végzett felmérés így annak járt utána, mennyire tájékozottak az emberek a szív egészségével összefüggő témakörökben. Jó hír, hogy a tanulmány alapján a magyar megkérdezettek az átlagnál jóval tájékozottabbak.

Tájékozottságból jeles

A magyar válaszadók 91 százaléka mivel tudta, mi az az EKG (elektrokardiogram), ez mindazonáltal előkelő érték a vizsgált országokat nézve – ennél valamivel magasabb arányt (93 százalék) mindössze a szerb válaszadók értek el. Preventív lépések kapcsán is jeleskednek magyar megkérdezettek, akiknek a négyötöde (80 százalék) mért az elmúlt hat hónapban vérnyomást, amely a bolgárok 81 százaléka után a második legjobb aránynak bizonyult a vizsgált országok körében.

A válaszadók több mint fele (64 százalék) ismerni is véli a vérnyomáscsökkentés eltérő módszereit is, ellenben ez sokak részére leginkább (49 százalék) gyógyszeres megoldást jelent. A megelőzést segítő módszerek, akárcsak az egészséges táplálkozás (13 százalék), a pihenés (11 százalék), mozgás (6 százalék) vagy a stressz kerülése (5 százalék) már lejjebb kerültek a prioritáslistán. A felmérésben szereplő országok közül egyedül a görögök és a horvátok jelölték nagyobb arányban az egészséges táplálkozást a gyógyszeres megoldásoknál. A fizikai aktivitás fontosságának felismerése ellenben még a legmagasabb arányt elérő cseheknél sem érte el a 20 százalékot.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar válaszadók nyitottak az okoseszközök nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokra 78 százalékuk nyilatkozta azt, hogy használná az EKG szerepkört az okosóráján, ha az elérhető lenne. E tekintetben a női nyilatkozók 82 százalékos aránnyal nyitottabbnak bizonyultak, szemben a férfiak 73 százalékával. Az okoseszközök egészségmegőrzést támogató funkcióinak népszerűsége egybecseng a Huawei megbízásából 2022 tavaszán készült hazai felméréssel, amelyből kiderült, hogy okosóra vásárlás esetén az ár mellett (47 százalék) az egészségügyi adatok monitorozásának lehetősége (39 százalék) a második leglényegesebb szempont.

Már huszonévesen is vigyázni kell a szívünkre

A szívünk egészségével kapcsolatos tudatosság olyan nagyon kiterjed, hogy a magyar megkérdezettek véleménye alapján a kérdéssel nem lehet elég korán elkezdeni foglalkozni. Közel egyharmaduk a húszas éveket, 36 százalékuk mindazonáltal a harminc éves kort válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni törődni a szívünk állapotával. A 18-29 éves korosztály különösen fontosnak tartja a kardiológiai prevenciót: a válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy oda kell figyelni a szívbetegségekre már ebben az életkorban.

Ugyanakkor a Huawei egészségügyi felmérése rámutatott arra is, hogy a 20-30 évesek kevésbé tudatos elemei figyelmen kívül hagyják a lehetőség szerinti negatív szív-egészségügyi tüneteket. A fiatalabbak sok tekintetben hajlamosak elhanyagolni egészségüket – sokuk fizikai aktivitása alacsony, nagyobb valószínűséggel használnak stimulánsokat, és kevésbé figyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Íme, amelyek szó alapján megdobogtatják a magyar válaszadók szívét

A magyar válaszadók 91 százaléka alapján a mentális állapot kihatással van a szív működésére. Noha a megkérdezettek harmada alapján nincs olyan orvosi kifejezés, hogy „összetört szív”, a válaszadók csaknem fele egyetért abban, hogy az erős érzelmek képesek akár fizikai károkat is okozni a szívizomban. Ezzel némileg összhangban vannak azok a tényezők is, amelyektől szó alapján hevesebben ver a magyar válaszadók szíve: a döntő többség merthogy a stresszt és az izgatottságot (30-30 százalék), azonfelül az idegességet (21 százalék) jelölte meg kiváltó okként, és csak ezek után következett a sport tevékenységek köre (13 százalék). Az érzelmek ugyanakkor, mint a szeretet, szerelem a válaszadók 10 százalékának dobogtatja meg a szívét és ebben úgy tűnik, Görögország (26 százalék) és Szlovákia (6 százalék) kivételével nagyjából hasonlóan vélekedünk a kutatásban részt vevő többi európai országgal.

Okoseszközök az egészség szolgálatában

A betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, így az egészséges életmód, emellett a megelőzés népszerűsítése kulcsfontosságú. „Az egészségmegőrzés területén a következő években még fontosabb szerepet játszhatnak a mindenki részére elérhető, viselhető okoseszközök. Jelentős eredmény, hogy az emberek túlnyomó döntő része nyitott ezeknek a szerkezeteknek a használatára” – nyomatékosította Thomas Liu, a Huawei Vásárlói Üzletágának magyarországi igazgatója. A Huawei nemrég fedte fel, hogy a WATCH GT 3 Pro okosóra magyarországi felhasználói ezentúl a gépezet EKG-funkciója támogatásával elektrokardiogram mérést is végezhetnek, ezáltal kényelmesen nyomon követhetik szívritmusukat, ami hozzájárulhat a szívükkel kapcsolatos lehetőség szerinti egészségügyi kockázatok proaktív kezelésében. „A Huawei készülékektől kapott EKG-adatok figyelmeztethetik a felhasználókat a magas vérnyomás és aritmia okozta alvási apnoe kockázatára, és támogathatják őket a jó egészségi szokások kialakításában” – tette hozzá Thomas Liu.