Május végén tartják A tánc fesztiválját Veszprémben

Május végén tartják A tánc fesztiválját Veszprémben

Május 22. és 26. közt rendezik Veszprémben A Tánc fesztiválját, amely idén 15 produkciót nyújt a közönségnek – közölte az esemény művészeti igazgatója a településben tartott sajtótájékoztatón.

Krámer György közölte, hogy a tradicionális belvárosi színtér mellett két sajátos színhelye is lesz a fesztiválnak, a Veszprém Agóra kulturális centrum és környéke, sőt még az inotai Retro Színház.

A helyszínválasztással a település lakóinak mind szélesebb körét szeretnék megcélozni a szervezők, csatlakozva a Veszprém által elnyert Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címmel is fémjelzett törekvéshez – tette hozzá.

A rendezvény nyitónapján, május 22-én Gergye Krisztián Társulata és Ladányi Andrea lép a nézőközönség elé a Veszprém Agóra előtti téren, a fesztiválnyitót a színházteremben tartják, ahol az est zárásaként Frenák Pál Társulata szemlélteti produkcióját.

Másnap Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című előadását láthatják a nézők a Veszprém Agórában, a belvárosi rendezvényközpontban mindazonáltal a Duda Éva Társulat előadása megjelenik a programban.

Május 24-én a Dart Társulat Alpha című produkciója megfigyelhető az inotai Retro Színházban, a Hangvilla rendezvényközpontban ugyanakkor a Közép-Európa Táncszínház Special Society című előadása, ezután Mádi László, Térfalók című produkciója kerül színre.

Május 25-én a Győri Balett Forgószél című előadását és a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című produkcióját láthatják a kíváncsiskodók a Hangvillában, a Székesfehérvári Balett Színház Naplemente című előadása mindazonáltal az inotai Retro Színházban megfigyelhető.

Az esemény zárónapján Ujszászi Dorottya I hear you című koreográfiáját láthatják a kíváncsiskodók a Hangvilla színháztermében, ezt követően a fesztivállal kapcsolatos nyilvános vitát követően a zsűri tagjainak fellépése következik, amit a Magyar Táncművészeti Egyetem záró gálája követ.

A parádé zsűritagja lesz Jorma Uotinen finn táncos-koreográfus, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész. Az esemény háziasszonya Stohl Luca táncművész lesz – tette hozzá.

Az esemény előrendezvényeként április 29-én a Frenák Pál Társulat művészei interaktív táncfoglalkozást tartanak, tetejébe fiatal koreográfusok mutatkoznak be.

mti