Már a Dumaszínház is hibrid munkahely

Már a Dumaszínház is hibrid munkahely

A járvány lecsengésével a munkavégzés már náluk sem áll vissza a régi kerékvágásba. A digitalizáció beépült a Dumaszínház mindennapjaiba, a kihívásokkal és a lehetőségekkel közösen, átalakította a munkamódszereket – mondja Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője, aki úgy vélekedik, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások okán az olyan, mindaddig a egyéni jelenlét nélkül működésképtelennek hitt területeken is felértékelődött az online megoldások funkciója, mint az alkotó- és előadó-művészet.

Különösen igaz ez a Dumaszínházra, amely azonkívül, hogy Magyarország egyik leginkább közkedvelt produkciója, működésének alapeleme, hogy a humoristák „gyorsreagálású hadtestként” nyomban reflektálnak életünk eseményeire. Ennek köszönhetően a Mirosoft 365-ben elérhető alkalmazásokat – Teams, Outlook stb. – nemcsak azért kezdték el használni, hogy a humorbombákhoz ihletet merítsenek, hanem azért is, hogy az együttes munkát el tudják végezni, a Dumaszínház üzemelését fenn tudják tartani.

„A közönséggel való kapcsolattartás mind ügyfélszolgálati, mind hagyományos színházi értelemben elnehezült. Több tízezer jegyet kellett áttenni, a nézőket értesíteni erről. Ezt tetézte még a home office, hogy kollégáinknak ezeket a problémákat nagyrészt otthonról kellett megoldaniuk. Mivel infrastruktúránk Office365-ös, mindent összevetve ez sebesen ment, és a modern levelezési listák, megosztott fiókok az Exchange-ben is jól támogatták ezt. A műsorokra az ötletelés is mindent összevetve zajlott, készítettünk is műsort online videochat felhasználásával. Ezt követően ugyanakkor első alkalommal a Youtube-on, ezután az Interticket online streaming platformján, végül mindazonáltal a sajátunkon is elindult az online szórakoztatás” – összegzi a korlátozások első időszakában hozzáértő kihívásokat a humorista megjegyezve, hogy a kiindulási nehézségek leküzdése után napjainkban már csak az okoz némi fejtörést, hogy olykor nem tudják, az online meetingen ülő kolléga elbambult-e vagy tényleg lefagyott a rendszer. „Gyakran olyan, mintha a manekin challenge-en venne részt az, akivel teamselünk” – érzékelteti a nehézségeket Litkai Gergely, aki úgy vélekedik, hogy a Covid után is megmarad a hibrid munkavégzés, mert ez nagy mértékben patronálja az üzletfolytonosságot, nyújt támogatást megoldani a helyettesítéseket alacsony munkavállalói létszám mellett is.

A Dumaszínház fő online munkafelülete a Teams: a humorista, produkciós vezető alapján a meetingek 90%-át már ezen a platformon bonyolítják. De használatának gyakorlatilag csak a fantázia szab határt, mivel a felület bevált ötleteléshez, fellépés közvetítéséhez, tévéfelvételhez, vagy esti italozáshoz is. A sokrétű használatot segíti, hogy a Teams platformfüggetlen, ugyancsak hasznavehető Mac-en, Pc-n, laptopon, tableten és okostelefonon, így gyakorlatilag bárhol és bármikor. „Módfelett jelentős, hogy a hosszú, nehéz Teams-meetingeket feldobjuk, amire kitűnő kellék a háttér megválasztása. Intellektuális hátteret kölcsönöz a könyvespolc, keményebb tárgyaláson a Pulp Fiction-hátteret ajánlatos használni. A Top Gun-os háttérrel, anya napszemüvegében mindazonáltal rögvest Tom Cruise-zá válhatunk.” (Litkai Gergely a Microsoft Envision Forumon)

Litkai Gergely úgy véli, a Teams új prezentációs funkciója a leghasznosabb, ami sokat hozzátesz az online előadások minőségéhez, élményéhez. A humoristának továbbá vannak fejlesztési javaslatai is: jónak tartaná, ha prezentáció alatt osztottá lehetne tenni a képernyőt, hogy egyidejűleg legyen megfigyelhető az előadás és a beszélgetés többi résztvevője. Ugyancsak hasznos szerepkör lenne a megbízhatóan funkcionáló magyar nyelvű élő feliratozás, ezenkívül ha az online meetingen megosztott, együttesen áttekintett prezentációkban valós időben lehetne kiemelni az épp tárgyalt blokkokat, szövegrészeket.

Ezek mellett erősíteni lehetne a környezettudatos hozzáállást azzal, ha a részvevők lokációja alapján a Teams kiszámolná és megjelenítené, mekkora CO2-megtakarítást sikerült elérni úgy, hogy online és nem perszonális megbeszélésen voltak ott.

Litkai Gergely saját ismeretei alapján úgy véli, bár a Teams és egyéb megoldások messzemenőkig támogatják az együttes munkavégzést, ám nem biztos, hogy hasonlóan alkalmasak a családi és baráti kapcsolataink ápolására is. A videochat mert nem pótolhatja a egyéni találkozást, ugyanakkor nagyobb események – példának okáért osztálytalálkozók, vagy nagy családi összejövetelek – alkalmával hasznos készülék lehet, ha pár embert, aki nem tudott eljönni, be akarunk kapcsolni.

A humorista kitért a társadalom és modern műszaki megoldás viszonyára, azonkívül arra is, mire számít a következő öt-tíz évben. „Az erőforrások szűkössége és az infláció mind gyakrabban a sharing economy irányába fogja terelni a világot, mivel egyre kevesebben engedhetik ezt követően meg maguknak olyan berendezések tulajdonlását, amihez a boldogság reményét fűzik. Az okos elektromos hálózatok elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a dekarbonizáció megtörténjék. Az okos házakat eddig a komfort vezérelte, de az energiaválság folytán meglátásom alapján mindinkább lényeges energiamegtakarítási konstrukció lesz” – vélekedik a Litkai Gergely.