Már hetedik alkalommal indult el a SUHANJ! Alapítvány csapata a Berlin Marathonon a BMW Group Magyarország segítségével

Már hetedik alkalommal indult el a SUHANJ! Alapítvány csapata a Berlin Marathonon a BMW Group Magyarország segítségével

A SUHANJ! Alapítvány és a BMW Group Magyarország kapcsolata már hét évre nyúlik vissza, aminek keretében az Alapítvány évente lehetőséget kap, hogy részt vehessen fogyatékkal élő futókkal a BMW Berlin Marathonon, melyre csak sorsolás útján lehet bejutni.

A SUHANJ! Alapítvány tizenkét éve osztja meg a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társainkkal. Rendszeres edzéseket szerveznek számukra, ott vannak minden nagyobb futóversenyen és megvalósították hazánk első teljesen akadálymentes edzőtermét, a SUHANJ! Fitness-t.

Idén három mozgássérült sportoló handbike kategóriában, három látássérült futó hét guide (kísérő) által segítve és egy végtaghiányos futó volt ott a marathonon a BMW Group Magyarországnak betudhatóan. A fogyatékkal élő sportolók közül hárman is életük első maratonját teljesítették a planéta talán legnagyobb maratonjának számító berlini versenyen, Nagymáté Sándor handbike versenyző mindazonáltal a 23. helyen ért célba a csaknem 100 fős mezőnyben.

A 48. BMW Berlin Marathonon világrekord született, a 37 éves Eliud Kipchoge az első perctől kezdve senkiben nem hagyott kétséget afelől, hogy nagyszerű formában van, és határozottan vette célba saját korábbi rekordját, amely egyben világcsúcs is. A kétszeres olimpiai bajnok a verseny első felét egy óra alatt teljesítette. Ezt a tempót nem tudta tartani egészen a célig, ott a BMW i4-es kísérőautó időmérője 2:01:09-et mutatott – korrekten fél perccel kevesebbet, mint Kipchoge korábbi világrekordideje, melyet a BMW Berlin Marathonon ért el 2018-ban. A kenyai futó már négyszer diadalmaskodott Berlinben, és az etióp Haile Gebrselassie-val osztozik a rekordgyőztes címen.

A BMW Group főtámogatóként jó néhány elektromos járművet biztosított a rendezvényhez, például a modern BMW i4, iX és iX3 modelleket, azonkívül a CE04 elektromos robogót.