Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író lesz a díszvendége a prágai könyvvásárnak

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író lesz a díszvendége a prágai könyvvásárnak

Mario Vargas Llosa perui író lesz a díszvendége az ez évi prágai internacionális könyvvásárnak – fedte fel Michaela Dostálová, a könyvvásár szervezőbizottságának szóvivője Prágában.

A Könyv világa (Svet knihy) titulussal rendelkező internacionális könyvvásárt és irodalmi fesztivált május 9. és 12. közt tartják Prágában. A felkapott összejövetel középpontjában idén a latin-amerikai irodalom lesz. Mario Vargas Llosán kívül Prágába látogat még Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrique, David Unger, Mariana Enríquez és pár újabb latin-amerikai író, akik eltérő fórumokon mutatják be műveiket és a latin-amerikai irodalmat.

Mario Vargas Llosa perui író, újságíró és politikus a mai világirodalom nagyjai közé sorolható. Az 1970-es évek második felében az internacionális PEN-klub elnöke volt. Munkásságáért 2010-ben Nobel-díjjal tüntették ki a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.

A Spanyolországban élő világhírű író, a hatvanas évek nagy latin-amerikai írónemzedékének megbízottja, akinek több mint harminc kötete jelent meg, 2003-ban járt Magyarországon a fővárosi Internacionális Könyvfesztivál díszvendégeként.

A magyar könyvkiadók rendszeres résztvevői a prágai könyvvásárnak. Magyarország 2014-ben volt díszvendége a rangos rendezvénynek.

mti