Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában

Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe.

A fotó előző évben áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal a világban mindenfelé sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt megrajzol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor gyártotta a felvételt, mikor is a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben.

A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Idén új díjkategóriával növekedett a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 állam 43 fotósát jelölte díjaira az eltérő kategóriákban. Az információ alapján a jelöltek harmada (32 százalék) nő, miközben múlt évben ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Az év sajtófotója díjat múlt évben Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.

A 34 éves, több internacionális természetfotós díjat nyert Máté Bence csaknem hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadéri tárlat Budapesten, ezt követően a kiállítás országos turnéra indult. Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. közt, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. közt, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon mindazonáltal október 10. és november 3. közt lesz érzékelhető.

mti