Megnyílt a fővárosi Illusztrációs Rendezvény egyik fő kiállítása

Megnyílt a fővárosi Illusztrációs Rendezvény egyik fő kiállítása

A Magyar Képzőművészeti Felsőfokú intézményben pénteken megnyílt az első Fővárosi Illusztrációs Rendezvény egyik fő tárlata. A szombattól várja az érdeklődőket bemutatón a tavasszal meghirdetett illusztrációs pályázatra érkezett alkotásokat tekinthetik meg a kíváncsiskodók.

A közleményre csaknem kétszáz alkotó több mint 2500 pályaműve érkezett be, szabadon választott régi vagy korunkbeli, határon túli vagy magyar szerzők írásaihoz készült illusztrációk, vers, novella, regény, mese, publicisztika, gyermek- és ifjúsági irodalomhoz készült művek. Ebből választotta ki a zsűri azt a csaknem 220 művet, amelyek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében október 30-ig megfigyelhetők – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

Az illusztráció a legdemokratikusabb grafikai műfaj, amely minden életkorú néző részére hozzáférhetővé és élvezhetővé teszi a képzőművészetet – hangoztatta a kiállításról Révész Emese művészettörténész, a rendezvény egyik főszervezője.

Mint a közlemény kiemelte, az illusztráció nemzetközileg az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, melyet pályázatok és parádék sora bizonyít. Idén ősszel a Graphifest keretében most először rendezik meg a fővárosi Illusztrációs Fesztivált, melynek célkitűzése, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket.

A kommüniké idézte Herbszt László illusztrátort, az esemény egyik főszervezőjét, aki hangoztatta: nem titkolt szándékuk ösztönözni a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tenni a fiatal tehetségeket, hosszabb távon ugyanakkor reprezentálni a magyar illusztrációt internacionális szinten is.

A pályázat nyertesei közül a Móra Ferenc Könyvkiadó fődíját Grela Alexandra; az esemény akadémiai illusztrációs díját Kószó Gréta; a Csimota Kiadótól a legjobb “silent book” elismerést Jásdi Júlia; a Pozsonyi Pagony Kiadó legjobb pályakezdő illusztrátori díját Turi Lilla; az olaszországi, Sármedei Internacionális Illusztrációs Iskola Stepan Zavrel alapítványának két ösztöndíját mindazonáltal Gollowitzer Szabina és Kindli Csenge kapta.

A rendezvény másik fő tárlata, amelyen különállóan mutatják be az évfordulós szerzők – Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István – irodalmi műveire készült legjobb hatvan illusztrációt, október 16-án nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A két fő tárlatot nagyon sok másfajta szakmai program kíséri. Ezek sorában október 14-én a Magyar Képzőművészeti Felsőfokú intézményben workshopot rendeznek Jakub Plachy cseh illusztrátorral, október 29-én a KREA Művészeti Iskolában 12 világ címmel jelenkori cseh gyermekkönyv-illusztrációkat tekinthetünk meg, a Petőfi Irodalmi Múzeumban ugyanakkor szimpózium és szakmai nap lesz a könyvillusztrációról. November 8-tól december 17-ig a D17 Galériában a japán Satoe Tone illusztrációi láthatóak.

mti