Mészáros Márta előtt a GoEast Homage programja tiszteleg

Mészáros Márta előtt a GoEast Homage programja tiszteleg

Mészáros Márta munkássága előtt tiszteleg a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő wiesbadeni GoEast filmfesztivál – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az információ alapján a Német Filmintézet (DIF) most már 17. alkalommal rendezi meg április 26. és május 2. közt a Rajna-vidéki nagyvárosban az idén csaknem 140 alkotást felvonultató seregszemlét, amelyiknek közönségét 15 magyar film és izgalmas szakmai programok is várják.

Mészáros Márta munkássága előtt a GoEast Homage programja tiszteleg a világhírű magyar filmrendező-forgatókönyvíró önálló részvételével. Összesen tíz alkotás lesz műsoron, köztük ez életmű első játékfilmje, az Eltávozott nap (1968), a Berlinale Arany Medve-díjas Örökbefogadás (1975), a cannes-i filmfesztiválon díjazott Kilenc hónap (1976) és a az egész világon méltatott Napló-sorozat (1982-1999).

Mint írják, a retrospektívhez kapcsolódva Nők a kamera mögött címmel szimpóziumot tartanak Wiesbadenben, aminek középpontjában Közép- és Kelet-Európa első női filmrendezői és alkotásaik lesznek. Vera Chytilová, Kira Muratova rendezéseivel egyesült erővel Elek Judit Ezután holnap című filmje is műsoron lesz.

A GoEast idei versenyprogramjába Vranik Roland Az állampolgár című alkotása kapott meghívást, amely nem profi színészekkel, minimalista szerkezetekkel és sok humorral ismerteti részleteiben is egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. A magyar alkotás az egész világon gyönyörű sikerrel megjelenik a fesztiválokon, Portugáliában a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválon a legjobb dráma díját nyerte el, és legutóbb Hágában kapta meg az egyetemisták zsűrijének díját.

Fekete Ibolya Anyám és egyéb futóbolondok a családból című száz év történelmén átívelő és négy generáció történetét bemutató filmje a GoEast esemény Highlights válogatásában lesz megfigyelhető. A magyar mozikban közel 40 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a februárban 102 évesen eltávozott lengyel színészlegenda, Danuta Szaflarska megfigyelhető.

A kísérleti filmek versenyébe (Open Frame) két magyar alkotást is meghívtak, mindent összevetve szerepelni fog a programban Varga Noémi A legvidámabb barakk című rendezése, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott, ráadásul Lichter Péter Non-Places: Beyond the Infinite című alkotása – olvasható a közleményben.

mti