Miskolcon ad otthont a nyáron az egyetemista tájfutók világbajnokságának

Miskolcon ad otthont a nyáron az egyetemista tájfutók világbajnokságának

Miskolc és a Miskolci Egyetem lesz a házigazdája a 20. tájékozódási futó egyetemi világbajnokságnak, az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök – hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján Miskolcon.

A július 30-tól augusztus 4-ig tartó versenyen a világ legjobb, egyetemi tanulmányokat folytató tájfutói vesznek részt. A világbajnokságon várhatóan 30-35 ország 300-350 versenyzője indul. Egy ország hat férfit és hat nőt nevezhet a versenyre.

Miskolcon ad otthont a nyáron az egyetemista tájfutók világbajnokságának
Illusztráció

Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy Miskolc 2009-ben felnőtt világbajnokságot, előtte 2001-ben junior világbajnokságot, a Miskolci Egyetem mindazonáltal 1986-ban egyetemi világbajnokságot szervezett.

A Miskolci Egyetem hallgatói eddig nyolc tájfutó egyetemi világbajnokságon voltak ott, két ezüst- és hat bronzérmet szereztek.

Deák Csaba, az egyetem kancellárja, a szervező bizottság elnöke közölte, hogy a 2016-os világbajnokságot hangsúlyos összefogás eredményeként nyerte el az intézmény, Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke ugyanakkor komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy idén újból vb-t jegyezhetnek.

A világesemény kísérőversenyeként rendezi meg Miskolcon a Szegedi Vasutas SE a legnagyobb itthoni internacionális tájfutó viadalt, a Hungária Kupát, amelyen akár másfélezren is indulhatnak ezután.

MTI