Mobiltelefonos emlőshatározó alkalmazást konstruált az MME

Mobiltelefonos emlőshatározó alkalmazást konstruált az MME

A Magyarországon élő emlősállatok azonosítását segítő, térítésmentesen letölthető okostelefonos alkalmazást csinált a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület – tájékoztatta az MME a sajtó képviselőit.

Az alkalmazás a Magyarországon előforduló 85 emlősfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 85 színes illusztrációval, egyes fajokhoz lábnyommintázattal és részletes fajleírásokkal.

Az információ alapján a 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan flottul kezelhető telefonos alkalmazás, amely támogatja a természetjárókat.

Mint írják, az alkalmazás mindazoknak készült, akik kezdő természetjáróként egy állandóan kéznél található határozó segédkezésével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen állatot láttak erdőn, mezőn.

Az okostelefonos alkalmazás érdemben azt jelenti, hogy az állat alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kijelöli a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is funkcionál.

Az egyes fajok adatlapján a határozást Zsoldos Márton festő színes grafikái, rövid fajleírás és egyes fajoknál a fajra sajátos lábnyom is támogatja. Továbbá megtalálható az emlősök akadémiai és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Az alkalmazás, amely Android és iOS rendszereken is fut, a határozó mellett a memóriában szereplő minden fajt bemutató lexikon és fajfelismerő játék szerepkörrel is bír – közölték.

mti