Nobel-díj – A komplex fizikai rendszerek kutatásáért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

Nobel-díj – A komplex fizikai rendszerek kutatásáért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

A komplex fizikai rendszerek megértésében elért úttörő eredményeiért három szakember, az amerikai-japán Syukuro Manabe, a német Klaus Hasselmann és az olasz Giorgio Parisi kapja az ez évi fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémiai Akadémia stockholmi bejelentése alapján.

A tudósok kaotikus és látszólag véletlenszerű jelenségek tanulmányozásáért részesülnek az elismerésben – írta indoklásban az illetékes bizottság, hozzátéve, hogy Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann alapozta meg ismereteinket a Föld éghajlatáról és arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van rá, Parisi mindazonáltal forradalmasította a rendezetlen anyagokról és a véletlenszerű folyamatokról szóló elméletet.

A komplex rendszereket véletlenszerűség és rendezetlenség jellemzi, nehéz őket megérteni. A három szakember új módszereket fejlesztett ki e rendszerek leírására és hosszú távú viselkedésének kiszámítására – részletezték.

Az egyik ilyen, az emberiség részére létfontosságú komplex rendszer a Föld éghajlata – mutattak rá. Syukuro Manabe kimutatta, hogy a légköri szén-dioxid megnövekedett volumene miként növeli a hőmérsékletet a Föld felszínén. Az 1960-as években az ő vezetésével dolgozták ki a Föld éghajlatának fizikai modelljeit, és ő volt az első, aki kutatta a sugárzásegyenleg és a légtömegek függőleges mozgása közti kölcsönhatást. Munkássága megalapozta az aktuális éghajlati modellek kifejlesztését – hangsúlyozták.

Csaknem tíz évvel később Klauss Hasselmann kidolgozott egy modellt, amely összekapcsolta az időjárást és az éghajlatot, ezzel megválaszolta a kérdést, hogy miért lehetnek megbízhatók az éghajlati modellek annak ellenére, hogy az időjárás változékony és kaotikus. Módszereket fejlesztett ki arra is, hogy miként lehet megkülönböztetni a természetes jelenségek és az emberi tevékenység hatásait az éghajlatra. Ezeket a módszereket alkalmazták annak bizonyítására, hogy a megnövekedett légköri hőmérséklet az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid következménye.

1980 körül Giorgio Parisi rejtett mintákat azonosított rendezetlen komplex anyagokban. Felfedezései a legjelentősebb hozzájárulást jelentették a komplex rendszerekről szóló elméletben, és lehetővé tették sok különféle és látszólag teljesen véletlenszerű anyag és jelenség megértését és leírását nemcsak a fizikában, hanem más területeken, ezáltal a matematikában, a biológiában és az idegtudományban is – emelték ki.

„Az idén elismert felfedezések alátámasztják, hogy az éghajlatról szóló ismereteink szilárd – alapos elemzéseken és megfigyeléseken nyugvó – akadémiai alapokon állnak” – nyilatkozott Thors Hans Hansson, az illetékes bizottság elnöke.

A hosszú ideje az Egyesült Államokban élő Syukuro Manabe 1931-ben született Japánban, 1957-ben szerzett PhD-fokozatot a Tokiói Felsőfokú intézményben. Az amerikai Princeton Egyetem meteorológusa.

Klaus Hasselmann ugyancsak 1931-ben született, Németországban, a Göttingeni Felsőfokú intézményben szerezte PhD-fokozatát 1957-ben, a Max Planck Meteorológiai Intézet professzora.

Giorgio Parisi 1948-ban született Rómában, 1970-ben szerezte PhD-fokozatát a Sapienzia Felsőfokú intézményben, aminek a professzora.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak, a pénz egyik felét Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann, a másikat Giorgio Parisi kapja. A díjat tradicionálisan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján nyújtják át, a koronavírus-világjárvány folytán idén is a megszokottnál jóval szerényebb stádiumok közt.

mti