November 5-én kezdődik a Doráti Antal karmesterverseny

November 5-én kezdődik a Doráti Antal karmesterverseny

November 5-én kezdődik a II. Internacionális Doráti Antal Karmesterverseny, a gálakoncertnek november 12-én a Pesti Vigadó házigazdája.

A versenyre 380 karmester jelentkezett öt kontinensről, Marokkótól Kazahsztánon keresztül Chiléig a Föld harminchárom országából. Az előzetesen kiválasztott hatvan dirigens november 5. és 8. közt méretteti meg magát a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében, valahonnan tízen jutnak tovább a következő fordulóba, a középdöntős karmestereknek Eötvös Péter zeneszerző tart workshopot – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A döntőben a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb versenyző vesz részt a MÁV Szimfonikus Zenekar segédkezésével. A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek vezetője, tagja Giuseppe Acquaviva (Teatro Carlo Felice, Genova), Oliver von Dohnany (Slovak National Theater, Bratislava), Csaba Péter (MÁV Szimfonikus Zenekar), Alvaro Albiach (Orchestra de Extremadura, Spanyolország), Fabio Mastrangelo (St. Petersburg Symphony Orchestra, Oroszország) és Dian Csobanov (Plovdiv Opera, Bulgária).

Az internacionális versenysorozatot lezáró gálakoncertet november 12-én a Pesti Vigadóban rendezik.

mti