Nyolc hiányszakma oktatása indulhat el a filmalap hozzájárulásával

Nyolc hiányszakma oktatása indulhat el a filmalap hozzájárulásával

Nyolc filmes hiányszakma képzése indulhat meg idén a Magyar Nemzeti Filmalap segítségével, amelyre március 1-ig pályázhatnak tanítási intézmények és szervezetek.

A pályázatokat első alkalommal díszletrajzoló, kellékes és világosító mesterség képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az képzési intézmények jelentkezését – olvasható a filmalap közleményében.

A Filmipari Képzési Program keretében 2016-ban bevezetett pályázati sansz célja a magyar filmipar szakemberhiányának hatékony és sebes orvoslása, azonkívül a filmgyártás versenyképességének biztosítása, és a munkahelyteremtés. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak.

Különféle nevelési intézményekben eddig 16 szakmában 21 képzés valósult meg, például segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló. A támogatott képzéseket csaknem 200 fiatal pályakezdő és pályamódosító csinálta el, legtöbbjük napjainkban már a filmszakmában dolgozik, most is 80 fő jár támogatott képzésekre.

A filmalap 2016-ban kezdeményezte a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, amely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció a egész költségvetésének 0,5 százalékával, de maximum 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez.

Az évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a filmalap a filmes oktatással foglalatoskodó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit patronálja. A filmalap által támogatott képzések a kedvezőbb tandíjaknak hála széles kör részére elérhetőek.

A pályázatok benyújtásának határideje március 1., az elbírálás töretlen, a segedelem szelektív – írja a közlemény. Részletes információ a filmszakmai képzési pályázatról a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) válik hozzáférhetővé.

mti