Októberben indul az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete

Októberben indul az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete

Október 12-én kezdődik a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete Schubert, Schumann és Prokofjev műveivel a Vörösmarty Színházban – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

A Csupa romantika című koncerten Bogányi Gergely zongoraművész és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában Schubert Varázshárfa nyitánya, Schumann a-moll zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje hangzik el – közölte ifjabb Major István, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a műsorban.

Kiemelte, hogy a Farkas Ferenc-bérletet igyekeztek úgy összeállítani, hogy a tradicionális szimfonikus hangversenyek mellett operaest is szerepeljen benne. A Két hang, két lélek című esten Rost Andrea szoprán többek között Gounod-, Mozart- és Puccini-áriákat ad elő, ameddig lánya, Harazdy Eszter Tarr Bernadettel együtt komponált korszerű hangzású zenéit ismerteti részleteiben is.

A beszélgetésen az igazgató felhívta a figyelmet az újévi koncertre is, amelyen filmzenék, mások mellett John Williams, Ennio Morricone, Hans Florian Zimmer, Rózsa Miklós és Deák Tamás művei szólalnak meg nagyzenekari előadásban.

A bérlet negyedik részében a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet Domenico Nordio hegedűművész segédkezésével. A modern kezdeményezésű Zenekari körkép című egységben Mozart Don Giovanni nyitánya, Beethoven D-dúr hegedűversenye és Schubert VI. szimfóniája hangzik el az izlandi Gudni Emilsson vezényletével.

Áprilisban Ian Bousfield harsonaművész, a berni Hochschule der Künste professzora lép színpadra az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, a koncerten Copland Tavasz az Appalache-hegységben című darabja, Rota C-dúr harsonaversenye és Brahms 1. szimfóniája hangzik el. A harsonaművész kurzust is tart ezt követően – nyomatékosította ifjabb Major István.

mti