Parkfoglaló gála Jonas Kaufmann-nal az Opera Eiffel Műhelyházában

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmann-nal az Opera Eiffel Műhelyházában

A Magyar Állami Operaház – több sikeres nyári programját követően – az Eiffel Műhelyházban is újraindította nyilvános szakmai tevékenységét. A Műhelyház körüli hatalmas park adott otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann léptek a közönség elé húsz magyar magánénekes társaságában. A sztárelőadó szállításáról az Opera kiemelt stratégiai partnere, a BMW Group Magyarország gondoskodott.

Bár az elmúlt évek legnagyobb operaházi beruházása, az Eiffel Műhelyház hivatalos átadása márciusban meghiúsult a veszélyhelyzet miatt, a munkálatok az előadások számára ellehetetlenült időszakban is folytatódtak. Megtörtént a komplexumot körülvevő, Kodály Zoltán nevére keresztelendő park tereprendezése és füvesítése, elkészültek a parkolók, és a teljes közönségforgalmi közlekedési rendszer is kialakulásra került. Az így létrejött egyhektáros közösségi tér a szabad ég alatt teremt lehetőséget az Opera művészeinek arra, hogy grandiózus keretek között térhessenek vissza a zeneszerető közönséghez. Húsz kiváló magyar operaénekes három magyar karmester vezényletével, valamint az Opera zenekarának és énekkarának támogatásával adott elő egy-egy népszerű áriát – a művészeket az elmúlt időszak legtöbbet veszített magánénekesei közül válogattuk.

Az augusztus 19-ei Parkfoglaló gála sztárvendége a hazai rajongók által is jól ismert Jonas Kaufmann volt. A német tenornak, ahogy mondani szokás, jó lapokat osztottak, hisz nemcsak megnyerő kiállásával és lenyűgöző sármjával arat sikereket a világ legnagyobb operaszínpadain, de erőteljes, mégis érzéki hangjával, egyedi hangszínével és tűpontos intonációjával, muzikalitásával is kiérdemli már most a „legendás” jelzőt. Lemezei közel másfél évtizede tarolnak a klasszikus zenei rangadókon és toplistákon, színpadi alakításai etalonnak számítanak, közvetlen és spontán stílusával pedig feledhetetlenné teszi dal- és áriaestjeit is. Neve mára egyet jelent a legmagasabb minőségű interpretációval, Jonas Kaufmann az egyik legnagyobb operai szupersztár, akit a tervezett programját követő számos ráadás után, a budapesti közönség alig akart elengedni és ezúttal is állótapssal ünnepelt.

Budapesti tartózkodása alatt a német művész a BMW Group Magyarország, az Opera intézményi stratégiai partnerének exkluzív szolgáltatását is élvezhette: utazásait ismét egy BMW modell, ezúttal egy BMW 745le plug-in hibrid segítette. Az eseményen kiállításra kerültek a BMW 1-es különböző modelljei, melyek a szabadtéri rendezvény esti kivilágításának fényét is emelték. Az Opera Parkfoglaló gáláját a legszigorúbb járványügyi intézkedések mellett bonyolították a szervezők.

A BMW Group Magyarország a BMW Art&Culture programja keretében 2015 februárjában csatlakozott az Opera intézményi partnereinek sorába, kizárólagos autóipari partnerként. A program történetének közel ötven évében, a BMW Group több mint száz kulturális partneri viszonyt épített ki világszerte a modern és kortárs művészeti irányzatok, a jazz és a klasszikus zene, valamint az építészet és a formatervezés területén, a művészeti értékek hosszú távú fenntartásának érdekében.

Fotó: Nagy Attila