Pedagógusokat ismertek el Rácz Tanár Úr Életműdíjakkal

Rácz Tanár Úr Életműdíj-átadás 2015

Átadták a Rácz Tanár Úr Életműdíjakat kedden Budapesten, a díjjal a természettudományos oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat ismerik el.

Az életműdíjakat 15. alkalommal adták át, idén kémiából Balázs Katalin és Sipos István, biológiából Nagyné Horváth Emília és Tóth Albert, matematikából Pálfalvi Józsefné és Mike János, fizikából Honyek Gyula és Mező Tamás részesült elismerésben.

Mindenkinek az életében van egy tanár, egy pedagógus, aki valamilyen úton elindította – mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár ünnepi köszöntőjében, kiemelve: szükség van ilyen példaképekre, olyan pedagógusokra, akikre a diákok valamiért kicsit másként néznek, akik az életükkel, hozzáállásukkal is nevelnek, alakítanak.

A díj névadója sokak példaképe, aki elindította a diákjait, felébresztette a tanítványaiban a tudás iránti vágyat és örömöt – fogalmazott.

Kroó Norbert, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumi elnöke szintén példaképnek nevezte a díj névadóját, felidézte gondolkodásmódját, majd azt kívánta, az ő szellemében végezzék a pedagógusok a munkájukat.

A tudás és az ahhoz kapcsolódó képességek nemcsak az egyéni érvényesülés, hanem a gazdaság szempontjából is egyre inkább felértékelődnek, ugyanakkor a tudás egyre gyorsabban el is évül – hangsúlyozta, hozzátéve: a tudás egyre multidiszciplinárisabbá válik, és az egyes tudományterületek egymásra épülnek.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója azt mondta: a természettudományos oktatás, a képzés magas színvonala, a tanárok szerepe kulcskérdés. Kiemelte: a természettudományos tárgyak tanításával foglalkozó szakemberek felelőssége óriási a jövő sikerének szempontjából.

Rácz Tanár Úr Életműdíj-átadás 2015
Rácz Tanár Úr Életműdíj-átadás 2015

Bojár Gábor, a Graphisoft SE igazgatótanácsának elnöke rámutatott: az ország piaci sikere azon múlik, mennyire tehetséges fiatal kutatókat, mérnököket tudnak alkalmazni.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója szerint a természettudományokat tanító pedagógusok munkájának megbecsülése mindenkinek elemi érdeke. A mérnökképzés nem az egyetemen kezdődik, a valódi tudásnak erős alapokon kell nyugodnia, és ennek megteremtését már az alap- és középfokú oktatásban el kell kezdeni – mondta.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért évente díjazza két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos középiskolai tanár kiemelkedő munkásságát tantárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában elért eredményeiért.

Az elismeréssel, amellyel 1,5 millió forint jár, Rácz László, a Fasori Gimnázium tanítója munkásságának állítottak emléket. A pedagógus tanítványa volt például Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus és Neumann János matematikus.

(mti)