Pénteken kezdődik a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata

Pénteken kezdődik a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata

Színes programmal várja a nézőket idén nyári hónapokban is a Szentendrei Teátrum: július 6-tól augusztus 17-ig 6 szabadtéri helyszínen 25 produkció lesz érzékelhető, köztük több magyarországi bemutató, operaprodukció, ifjúsági és gyerekelőadás, továbbá dzsesszkoncert.

A szervezők információja alapján a magyarországi bemutatók sorát és a teátrum évadát Lucas Hnath Nóra II. rész című darabja nyitja, amely Ibsen Nórájának folytatása: a főhős tizenöt év után tér vissza azokhoz, akiket elhagyott. A Broadwayn sikerrel futó darabot az Orlai Produkciós Irodával együtt mutatják be Kováts Adél, Csankó Zoltán, Bodnár Erika és László Lili főszereplésével, Galgóczy Judit rendezésében. A darabot július 6-án, 7-én, 13-án és 14-én láthatja a nagyérdemű.

Carly Wijs Mi és ők című darabját – amely Londonban fut sikerrel – a magyar nézőközönség ugyancsak Szentendrén láthatja első alkalommal. A beszláni túszdrámát két fiatal szemszögéből feldolgozó előadást, amely szeretetről, hatalomról, az erőszak elviselhetetlenségéről és általános emberi értékekről szól, Fehér Balázs Benő rendezésében tűzik műsorra. A Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadásában László Lili és Vilmányi Benett játssza a főszerepet, a darab július 21-én és 22-én megfigyelhető.

Carlo Gozzi fordulatos meséje, A Kígyóasszony egy halandó herceg és egy halhatatlan tündér szerelmének története, augusztus 2-án és 3-án érzékelhető. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), a Zeneakadémia, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem volt és aktuális hallgatóinak együttes bemutatóját, az élőzenekarral előadott zenés színházi mesét – amely felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlott – Varga Bence állítja színpadra.

A szentendrei Fő téren A sevillai borbély tavalyi sikere után idén a Figaro házassága megfigyelhető a Szentendrei Teátrum és sok egyéb színház segédkezésével megvalósuló Co-Opera projekt keretében, Szabó Máté rendezésében július 27-én és 28-án.

A Szentendrei Teátrum előző évben FRISS címmel indított előadássorozatot, amellyel gimnazista és egyetemista diákokat, fiatal felnőtteket kíván megszólítani. A széria idén is folytatódik, színművészeti egyetemek hallgatói mutatják be vizsgaelőadásaikat, sőt még fiatal formációk is láthatók. A Kígyóasszony és a Mi és ők mellett július 19-én a Pájinkás János, augusztus 9-én mindazonáltal a Miközben fekszem kiterítve című produkciót láthatja a publikum a széria keretében.

A Sztalker Csoport William Faulkner regényéből készült Amíg fekszem kiterítve című előadása ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében megfigyelhető. A Pájinkás János című produkciót Kárpáti Péter drámája alapján Tárnoki Márk, az SZFE rendezőhallgatója állította színre.

A Városháza udvarán Hernádi Judit és Kern András kettőse Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában érzékelhető. Ezen a helyszínen várja a nézőket Rezes Judit és Szabó Győző duettje, a Loveshake, sőt még Florian Zeller A kulisszák mögött című komédiája, ugyanakkor Csányi Sándor önálló estje is.

A Ferenczy Múzeum belső udvarán önálló estekkel és a kamaraelőadásokkal várják a közönséget, mások mellett fellép Kollár-Klemencz László, Szulák Andrea, Tompos Kátya és Adorjáni Bálint, Szűcs Nelli, azonkívül Borbély Alexandra és Ullmann Mónika.

A Barcsay Jenő Múzeum udvarán az Effected Band mellett fellép a Bágyi Balázs New Quartet, Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal, továbbá Tompos Kátya.

A gyerekeket az Apacuka együttes, az Aranyszamár Bábszínház vásári bábjátéka és a MárkusZínház indiai bábakrobatái várják, de Vitéz László, azonfelül a Nyáry Bábszínház előadása is érzékelhető lesz.

A Szentendrei Teátrum és Nyár közönségtalálkozóra számít a nagyközönségre vasárnap, 14 órakor a szentendrei Fő téren, ahol Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója az ez évi produkciók alkotóival beszélget. A résztvevők közt vannak a Nóra II. rész, A Figaro házassága és A Kígyóasszony alkotói.

mti