Pilótaképző-központot hoznak létre norvég befektetők Hévízen

Pilótaképző-központot hoznak létre norvég befektetők Hévízen

A norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az szintén norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző-központot csinál Hévízen 15 millió euró beruházással.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón kijelentette, a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a Föld dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a repülési iparág egyre élesebb helyzetben funkcionál, a légitársaságok egyre több járatot indítanak, ehhez ugyanakkor egyre több jól képesített pilótára van szükség.

A miniszter kijelentette, hogy Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra. A központban minden évben 300 pilótát képeznek ki 80 nevelő és szakértő vezetésével.

A hévízi bázison kivitelezik a elengedhetetlen hangárokat, tanítási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. A pilótaképző akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez elengedhetetlen repülőgépeket, az ősztől megindul a képzés Hévizen – mondta Szijjártó Péter.

A Wizzair 2017 decemberében kezdte meg Nyíregyházán saját pilótáinak képzését, a Nemzeti Közszolgálati Felsőfokú intézményben két évtized után újraindult a katonai pilóta, légiirányító képzés, Múlt évben debrecenben megindult az egyetem műszaki karán a repülőgép-vezetői képzés, és ezeknek a norvég beruházás újabb lendületet ad – tette hozzá.

A hévízi beruházás az államközi kapcsolatoknak is jót tesz, Magyarország és Norvégia stratégiai kérdésekben – példának okáért az energia- és védelempolitika területén – szövetségesek. Mindkét állam tagja a NATO-nak, ezáltal egy-egy beruházás még szorosabbra fűzi a stratégiai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter.

Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke közölte, hogy a beruházási lehetőséggel a Norvégiában tartott befektetési tájékoztatón ismerkedtek meg. Döntésükhöz a magyar befektetési ügynökség, a Hipa sok segítséget nyújtott. Közölte: hatalmas potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, a település mindazonáltal közkedvelt turisztikai célpont.

Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa kiemelte, korszerű pilótaképző centrum jön létre Hévízen. Rámutatott arra, hogy a Pilot Flight Academy Európában az egyik óriási pilótaképző centrum, tíz országban van jelen, Magyarország – földrajzi elhelyezkedése és jó időjárása okán – csodás színtér.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési követe alapján az egykori katonai repülőtér fejlesztése stratégiai jelentőségű a Dunántúl részére.

Keszthely-Hévíz térsége A főváros után a második legnagyobb turisztikai célpont Magyarországon, a befektetés magas szintű modern műszaki megoldást, szakképzést jelent, és újabb beruházásokat generálhat – mondta Manninger Jenő.

mti, fotó: Szigetváry Zsolt