Polska Jazz Festival négy speciális fellépővel Budapesten

Polska Jazz Festival négy speciális fellépővel Budapesten

Hetedik alkalommal rendezik meg a Polska Jazz Fesztivált a Budapest Music Centerben (BMC). November 7-től 9-ig három estén négy kivételes fellépő ad műsort az állandóan változó és megújuló lengyel dzsessz-színtér illusztris tehetségei közül.

A Polska Jazz Eseményen az Opus Jazz Clubban idén a Kamil Pietrowicz Sextet, a Kasia Pietrzko Trio, az Entropia Ensemble és a Marcin Pater Trio ad koncertet – olvasható a BMC honlapján.

A Kamil Piotrowicz Sextettet alapító fiatal lengyel zongorista-zeneszerző három évvel ezelőtt már sikeres koncertet adott korábbi kvintettjével az Opusban. Kamil Piotrowicz mostani zenekarával eddig két albumot jegyez, mindkettőt jelölték a Lengyel Fonográfiai Akadémia Fryderyk-díjára. A 2016-ban megjelent Popular Music után előző évben kiadott Product Placement anyagával a brémai zenei szakvásár, a jazzahead! színpadán is felléphettek.

A szextett a zenekarvezető saját kompozícióból álló repertoárt játszik. A Gdanski Zeneakadémián végzett Kamil Piotrowicz diplomája megszerzése után mesterfokozatát a koppenhágai Rytmisk Musikkonservatoriumban szerezte meg. A Kamil Piotrowicz Sextet mellett a Lawaai, a Wojtczak-Piotrowicz duó, a Halvva vagy a President tagjaként is fellépett Európa-szerte. Zongorajátékát aprólékos technika, virtuozitás és lenyűgöző érzékenység jellemzi. Szextettjében Kuba Wiecek (altszaxofon), Piotr Checki (tenor- és baritonszaxofon), Emil Miszk (trombita), Andrzej Swies (nagybőgő) és Krzysztof Szmanda (dob) játszik.

November 8-án a Kasia Pietrzko Trio lép az Opus színpadára. A zenekarvezető Lengyelország egyik legjobb fiatal zongoristája, aki azután tért keresztül a tradicionális zenéről a dzsesszre, hogy New Yorkban Aaron Parksszal találkozott. Debütáló albuma, a Forthright Stories 2017-ben jelent meg és ugyancsak jelölték a Fryderyk-díjra. Pietrzko összetett kompozíciói olyan neves zongoratriók hagyományait viszik tovább, mint a Brad Mehldau Trio vagy az Esbjörn Svensson Trio. Triójában Andrzej Swies (nagybőgő) és Piotr Budniak (dob) a társa.

A zárónapon, november 9-én két produkciót is láthat a nézőközönség az Opusban: előbb az Entropia Ensemble, ezt követően a Marcin Pater Trio lép színpadra.

A 2016-ban Lódzban alakult Entropia Ensemble a káoszt teremtő erővé formálva páratlan, ugyanakkor közérthető, stilisztikailag sokrétű kompozíciókkal szerzett ismertséget. A kvartett debütáló albuma múlt évben novemberben jelent meg. Az együttesben Dariusz Stanislawski szaxofonon, Marcel Balinski billentyűs hangszereken, Rafal Rózalski nagybőgőn, Kacper Kazmierski mindazonáltal dobon játszik.

A Marcin Pater Trio a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia Jazz és Népzenei Karának három egykori hallgatójából alakult Marcin Pater vibrafonos kezdeményezésére. A repertoár javát a zenekarvezető lendületes és könnyed melódiákra épülő szerzeményei alkotják, amelyek a vibrafon vezető funkciója révén speciális, egyéni igényeknek megfelelő hangzást biztosítanak.

A Marcin Pater Trio nyerte a tavalyi krakkói Jazz Juniors verseny, ezt követően Romániában a Sibiu Jazz Contest nagydíját. A kolobrzegi RCK PRO Jazz Rendezvény első helyezettjei, ezenkívül a belgiumi Leuvenben a B-Jazz Internacionális Verseny döntősei voltak. A trióban Marcin Pater mellett Mateusz Szewczyk nagybőgőn, Tomasz Machanski ugyanakkor dobon játszik.

mti