Pörgött a használt gépkocsik piaca múlt évben

Pörgött a használt gépkocsik piaca múlt évben

Pörgött a használt gépjárműk magyarországi piaca előző évben: 611 859 használt jármű cserélt gazdát, 12,2 százalékkal több, mint 2015-ben, az eladott kocsik háromnegyede 10 évesnél idősebb volt – közölte a DasWeltAuto.

Az országos hálózattal büszkélkedhető kereskedő jelezte: a piac 2012-es mélyrepülése óta – mikor is 404 476 gépjármű cserélt gazdát – évről évre 10 százalék körül bővül az forgalmazás.

Múlt évben a vásárlók 30 százaléka felső-középkategóriás gépkocsit vett. A márkák közül az Opel volt a leginkább közkedvelt (13,95 százalék), de sokan vettek Suzukit (10,29 százalék) és Volkswagent is (9,84 százalék). A tömegjárművek mellett új gazdához került 556 használt Porsche, 14 Ferrari, hat Aston Martin, két Lamborghini és egy Pininfarina is.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az eladott autók életkora teljességében tovább romlott: már 73 százalékuk volt 10 évnél öregebb jármű, és mindössze 9 százalékuk öt évnél fiatalabb.

A vállalat kitért arra, hogy számításai alapján 2016-ban a magyarországi autópark 22 000-nél több olyan import használt gépjárművel gyarapodott, amely környezetvédelmi besorolása folytán nem közlekedhetett az elmúlt napokban elrendelt szmogriadó alatt. Az elmúlt négy év alatt százezernél is több, erőteljesen környezetszennyező gépjárműt helyeztek forgalomba Magyarországon – tették hozzá.

Előző évben 142 002 magánimport keretében érkező használt személyautó és 13 706 kishaszonjármű kapott magyar rendszámot.

A DasWeltAuto hívta fel a figyelmet arra, hogy a vásárlási kockázatok csökkentése érdekében működteti a www. dasblog. hu oldalt, ahol a másodkézből származó kocsi vásárlásával kapcsolatos tanácsok mellett a piaci anomáliákra és a használtautó-vásárlás alatt felbukkanó csapdákra is felhívják a figyelmet.

A DasWeltAuto a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt gépjármű üzletága, amely 30 értékesítőhellyel ellátott országszerte. A hálózat 2016-ban 6330 garanciális használt gépkocsit forgalmazott.