Rakonczay újra nekivág, hogy állva evezze keresztül az óceánt

Rakonczay újra nekivág, hogy állva evezze keresztül az óceánt

A sikertelen januári próbálkozás után Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder extrémsportoló újra nekivág, hogy egy különleges szörfdeszkán állva átevezze az Atlanti-óceánt.

A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, 5,5×1,5 méteres, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérő hajó nélkül próbálja teljesíteni a Gran Canaria és Antigua közti 5200 kilométeres távot. A jellegzetes expedíciót 55-65 naposra tervezi.

„Ha pompásan használhatók az időjárási viszonyok, akkor a két ünnep közt indulok. Jelentősen releváns, hogy az első két-három napban legelőnyösebb legyen a szélirány ahhoz, hogy el tudjam hagyni a szigetcsoportot” – mondta az érdeklődőknek Rakonczay.

Az első, januári próbálkozásakor már a második napon egy nagyobb úszó tárgy csapódott a SUP aljának, megsérült a tőkesúly és víz szivárgott a járműbe. Így a magyar hajós visszatért a kiindulási állomásra, de mivel a javítás okán már kicsúszott volna az átkelésre helyes időszakból, mindent összevetve nem kezdett bele újra.

„Kiderült, hogy ez most nemcsak a soron következő hajóút lesz a számomra, hanem a HAJÓÚT, ezáltal csupa nagy betűvel. Bevállalásban és a rizikófaktort nézve mivel kiemelkedik a többi közül, és még komolyabban kell vennem”- érvelt Rakonczay, aki elmondta továbbá, hogy ez az expedíció két tekintetben lesz más, mint a januári.

„Egyrészt most majdnem egy hónappal előbb, jobban az időjárásnak testhezálló szezonban indulok, és a tőkesúly egyszerűbb és erősebb konstrukcióval lesz felfüggesztve” – nyilatkozott Rakonczay, akinek információja alapján bár a Kanári-szigeteken minimális a fertőzöttség, a beutazáshoz szüksége volt egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre, mindemellett QR-kóddal kellett becsekkolnia, ami csak 48 órával az indulás előtt aktiválódott.

„Mivel csak átszállással tudtam kiutazni, és emiatt megnőtt a repülési idő, igencsak kellett matekozni ahhoz, hogy minden rendben legyen” – árulta el a magyar extrémsportoló, aki az első olyan hajós lehet a világon, akinek állva hajtott szörfdeszkával sikerül átszelnie az Atlanti-óceánt.

mti