Rekordszámú 17,8 millió utast kezelt előző évben a prágai repülőtér

Rekordszámú 17,8 millió utast kezelt előző évben a prágai repülőtér

Rekordszámú 17,8 millió utast kezelt előző évben a prágai Václav Havel repülőtér. 2018-hoz viszonyítva majdnem egymillióval emelkedett az utasok száma – közölte a repülőteret üzemeltető Letiste Praha társaság honlapján.

Az utasok számának éves szintű növekedése hat százalék, több, mint melyet a cégvezetés várt. A prognózisok alapján a prágai repülőtér forgalmának növekedése ebben az esztendőben is folytatódni fog, és ezzel a légikikötő elérkezik maximális lehetőségei határához. Az utasszám növekedés 2013 óta szűnni nem akaró.

Az teljes évben 71 légitársaság gépei 165 településsel kötötték össze Prágát. A távolsági járatok forgalma 11 %-kal nőtt. A legkeresettebb célpont London volt, ahova 1,35 millió ember utazott. Egész Nagy-Britanniába múlt évben 2,1 millió ember repült el Prágából. A következő helyeket olasz, orosz, spanyol és francia települések foglalják el. Az idén rendszeres járat indul Prágából Hanoiba és Chicagóba.

Rettentően megugrott, 41 százalékkal, a törökországi riviérán fekvő Antalyába utazók száma. Növekedést mutatott ki Amsterdam is.

A prágai Václav Havel repülőteret a közeljövőben tekintélyesen bővítik és korszerűsítik, hogy nagyjából 20 millió utas kezelésére legyen alkalmas – erősítette meg a közlemény.

mti