Sikeres csípőműtétet hajtottak végre az angol uralkodó férjén

Sikeres csípőműtétet hajtottak végre az angol uralkodó férjén

Sikeres csípőprotézis-beültetésen esett keresztül Fülöp edinburghi herceg, az angol uralkodó 96 esztendős férje.

A Buckingham-palota bejelentése alapján a műtét után – amit a VII. Eduárd király nevét viselő londoni kórházban hajtottak végre – a herceg jól van, hangulata is jó, felépülése kielégítő ütemű.

A királyi család első számú londoni lakóhelye és hivatala alapján Fülöp a következő egy-két napot várhatóan még kórházban tölti.

Az edinburghi herceg az utóbbi időszakban több nyilvános eseményről is távolmaradt. Nem volt jelen példaként a királyi házaspár tradícióknak megfelelő húsvéti templomi látogatásán, és a sok évszázadra visszanyúló ezüstpénzosztáson sem, mikor is hitvese, a rögvest 92. születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynő életéveivel megegyező számú, kiválasztott alattvalóit ajándékozta meg az ilyenkor szokásos ceremónián.

Az angol sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek elmondták, hogy Fülöpöt már e megjelenésektől is csípőproblémái tartották távol.

Fülöp előző évben ősszel egyébként is hivatalosan visszavonult a közszerepléstől. Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő minden nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána ellenben már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal akkortól fogva is megjelent a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos határon túli utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.

mti