Szokatlan stádiumok közt lett a vörösszárnyú keszeg az év hala közönségszavazás győztese

Szokatlan stádiumok közt lett a vörösszárnyú keszeg az év hala közönségszavazás győztese

A vörösszárnyú keszeg győzelmét hozta a Magyar Haltani Társaság tradícióknak megfelelően meghirdetett év hala közönségszavazása annak ellenére, hogy a végeredményt valaki a sebes pisztrángra szabálytalanul leadott nagyszámú szavazattal próbálta befolyásolni – közölte a szervezet elnöke sajtótájékoztatóján.

Harka Ákos kijelentette: a voksolás a korábbiaknál lényegesen nagyobb kíváncsiság mellett zajlott, ám üröm az örömben, hogy valaki „informatikai trükközéssel” próbálta meg jogosulatlan előnyhöz juttatni az év hala címért versengők egyikét.

A szavazatok száma ellenben a sebes pisztrángra (Salmo trutta) szabálytalanul leadott, így a cím kihirdetése előtt érvénytelenített 2130 voks levonását követően is meghaladta a 11 ezret – tette hozzá.

A vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) 44 százalékos támogatottsággal nyert, a második helyen 32 százalékkal a szivárványos ökle (Rhodeus amarus) végzett, a sokáig szoros versenyben a győzelemre is esélyesnek tűnt sebes pisztráng mindazonáltal végül 24 százalékkal csak a harmadik lett.

A közönségszavazás jelöltjei közül a vörösszárnyú keszeg a sekély, növényzetben gazdag állóvizek lakója, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul. Hazánkban a hegyi patakok és a konkrétan sebes folyószakaszok kivételével megközelítően mindenütt megtalálható. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, amellett vöröses úszóiról lehet – mondta Harka Ákos.

A védett szivárványos ökle a legkisebb és legszínesebb Magyarországon élő halak egyike, ameddig az olajzöld hátán és világosabb oldalán piros foltokkal díszített sebes pisztráng a szélsebes, oxigéndús vizeket kedveli.

Az elnök hangoztatta: a közönségszavazás lezárult ugyan, mivelhogy az év halára ezúttal is december 31-én éjfélig lehetett voksolni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ám az oldalon jelen pillanatban is megtalálhatók a versengők képei mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk.

Visszaemlékezett: a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, amíg előző évben a balin érdemelte ki az év hala címet. A korábbi gyakorlatot követve az aktuális győztes sem kap aranyérmet, jutalma mindössze annyi, hogy nagyobb figyelem veszi körbe a akadémiai kutatásban és az ismeretterjesztésben – nyilatkozott.

Nyomatékosította, hogy kezdeményezésük legfontosabb vezérelve minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni az őshonos halakat.

mti