Távközlési világnap nagy tervekkel és díjakkal

Távközlési világnap nagy tervekkel és díjakkal

A Győri Széchenyi István Egyetemen, a távközlés világnapja alkalmából rendezett konferencián, Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy 2020-ig minden magyar háztartásban elérhető lesz a 30 megabit sávszélességű internet szolgáltatás.

A politikus kiemelte, hogy a fejlesztéshez szükséges források egy része már rendelkezésre áll, míg a források többi részére még keresik a megoldást. A rendezvényen az államtitkár elmondta továbbá azt is, hogy a hazai távközlési ágazat milyen egyértelműen pozitív szerepet játszik a munkahelyteremtésben, illetve a gazdasági növekedésben. Méltatta még az ágazat szakembereinek felkészültségét, kiemelve a mobil fizetési rendszerek bevezetését, valamint az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert.

Az államtitkár véleménye szerint az új távközlési hálózatok építésekor, illetve a meglévők korszerűsítésekor jónak látná a közműadó fizetési kötelezettség csökkentését, vagy teljes megszüntetését. Az államtitkár arra biztatta a konferencia résztvevőit, hogy vegyenek részt a hamarosan induló nemzeti internet-konzultációban. Kara Ákos felhívta a figyelmet az október 12-15 között megrendezésre kerülő Nemzetközi Távközlési Egyesület világtalálkozójára is, melytől az ország versenyképességének növekedését várja a szakma.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Karas Mónika szerint büszkék lehetünk nagytudású elődeinkre, akik több alkalommal is kiemelkedő eredményeket értek el a távközléstechnika területén, és több alkalommal is meg tudták változtatni a világot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára nagyon fontos tovább vinni elődeink újító munkáját, aminek tökéletes alapját képezi a tavaly megalapított dr. Magyari Endre díj. Ezt a díjat minden évben két olyan szakember kapja meg, akik a hírközlés területén, illetve a hírközlés fejlődésével kapcsolatosan képes felmutatni több éves eredményes munkát, valamint érdemeket. Ebben az évben Karas Mónika elnök a díjat Bartolits Istvánnak, a Budapesti Műszaki Egyetem docensének, valamint Fiala Károlynak, a spektrumszabályozás szakértőjének adta át. Bartolits István villamosmérnök, már 2010 óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság technológia-elemző főosztályának vezetője. Fiala Károly a spektrumszabályozás hazai elterjedéséhez járult hozzá nagymértékben munkájával.