Tíznapos fesztivállal köszöntik Szeged Napját

Tíznapos fesztivállal köszöntik Szeged Napját

A borrendek felvonulásával kezdődik el május 28-án a 24. Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napját köszöntő ünnepségsorozat, melyen másfél héten keresztül tíz helyszínen, 163 borász, 200 kézműves, 250 program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre érdeklődőket.

A tíz napig tartó borfesztivál vendégeit három színpadon mulattatják mindössze élőzenei produkciók.

A rendezvény második hétvégéjén indul a Dóm téri kavalkád, például Rúzsa Magdi, az Ocho Macho, Charlie és Malek Andrea koncertjével. A Tiszán sárkányhajó-viadalt rendeznek, de futófesztivált, favágóversenyt is szerveznek Szegeden.

Május 26-án kezdődik a 19. Szegedi Hídivásár, a vidék legnagyobb kézműves seregszemléje, melyen több mint kétszáz árus biztosítsa portékáját, ismerteti szakmája fogásait látványműhelyeiben a lezárt Belvárosi hídon.

Szeged napját azért május 21-én ünneplik, mert a helység 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor nyerte el a szabad királyi település rangot, de nem első alkalommal: a címet most először a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a településnek.

mti