Több mint 160 program a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva eseményen

Több mint 160 program a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva eseményen

Több mint 160 programmal, többek között gyertyaúsztatással, tematikus települési sétákkal, gumikacsa versennyel, fényfestéssel, koncertekkel, performanszokkal, kiállításokkal és gyerekprogramokkal áll a vendégek rendelkezésére augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva esemény.

A település nyárbúcsúztató történését 13. alkalommal rendezi augusztus 24. és 26. közt a Szentendrei Kulturális Center a település kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és kereskedelmi vállalkozásainak összefogásával – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A Szentendrére vendégek a Házak, udvarok, házigazdák sorozatban nem kizárólag a belváros házainak barokk homlokzatait nézhetik meg, hanem betekintést nyerhetnek az udvarokba, ezenfelül találkozhatnak az ott lakókkal is. Ők lesznek mivelhogy a házigazdái az eseményeknek, ők adják a programokat és kínálják saját készítésű ételekkel a betérőket. Van közöttük festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, vagy restaurátor is. A sorozatban 33 helyszínen, 90 program közül választhatnak a vendégek.

A Gastroart keretében a szentendrei művészek alkotásai ihlette desszerteket és ételeket kilenc vendéglátóhely képviselői készítik el, kimondottan erre a hétvégére.

Szentendre ikonikus központi helyén, a Fő téren szombaton és vasárnap este speciális fényfestészeti kompozícióval és a főváros Bár, illetve a Lóci játszik koncertjeivel várják az érdeklődőket.

Gasztronómiai különlegességekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal és cirkuszi mutatványosokkal találhatja szemben magát mindenki, aki kilátogat a Duna korzón van Gasztroutcába látogat. Ezt a helyszínt nyitja meg péntek este a település egyik kedvenc eseménye, a dunai gyertyaúsztatás. Az utcafesztivál három napja alatt bárhol, bármikor felbukkanhatnak a szoboremberek, a mutatványosok, a bűvészek, az artisták, a tűzzsonglőrök.

A városismereti séták esetén mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően megismerheti Szentendre rejtett kincseit. Az Valahány ház, annyi történet, az Édenkert nyomában és a Gastro-Art sétára a korlátozott létszám folytán előzetes regisztráció ajánlott.

Ugyancsak a Szentendre és Térsége TDM szervezésében a Dumtsa Jenő sétáló utca sokszínű fesztiváli forgataggá válik. A Dumtsa forgatagban olyan gyerekprogramok és koncertek kapnak helyet, mint a Mi folyik itt? című vízparti gyermekfoglalkoztató, a Társas-Ág családi játszótér, a Gyermekszínpad programjai, a SZÍV – Szentendrei Iparművészeti Vásár, a Művész Teraszkoncertek, mindemellett az Apetízer kóstoló programok az Édeni Édességek Boltjában.

Erre a hétvégére a település többi kulturális intézménye is számtalan programot nyújt, többek közt a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a P’Art Mozi, vagy jó néhány kisebb szentendrei kiállítóhely, galéria.

MTI