Több mint egymilliárd forintból újult meg két útszakasz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Több mint egymilliárd forintból újult meg két útszakasz Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Nettó 1,1 milliárd forint hazai forrásból újult meg a 3225-ös Szolnok-Jászkisér összekötő út csaknem 7,5 kilométeres besenyszögi, tetejébe a 3224-es Szolnok-Tiszasüly összekötő út 5 kilométeres fejezete a 2017-2018 Komplex útfelújítási program keretében.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár Besenyszög-Palotáson, sajtótájékoztatón közölte: a Komplex útfelújítási program első ütemében 69 milliárd forintból országszerte eddig 562 kilométer fő-, azonfelül mellékúti fejezet újult meg. Kijelentette még: a két éve megkötött közhasznúsági szerződés alapján a kabinet 2020-ig 400 milliárd forint költségvetési forrást nyújt a közútkezelő részére az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátásához.

Az idén hazai és részben európai uniós forrásból országszerte csaknem 1200 kilométer mellékút, főút, valamint autópálya „rendbetétele” indult el – jegyezte meg. Az ez évi útfelújítások közül több mint 120 beavatkozás konkrétan a helyi idegenforgalom bővülését patronálja – közölte.

Elmondása alapján a térség és a megye közlekedési helyzetében nagymértékű javulást hoz ezt követően az M4-es Abony-Fegyvernek közti 33 kilométeres fejezetének megépítése, az elképzelések alapján 2020 végéig. Azonfelül megépül az M۽5-ös autópálya Debrecent Berettyóújfaluval összekötő része, mindemellett ennek folytatása Nagykereki felé a magyar-román országhatárig. Mindent összevetve megvalósul az összeköttetés a keleti országrészben az M۽-as, az M4-es és az M5-ös autópályák között- fűzte hozzá.

A közlekedéspolitika egyik fő elképzelése, hogy 2030-ra Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül kényelmesen elérhető legyen egy gyorsforgalmi út – idézte fel. Ennek érdekében a következő években magas szintű közúti kapcsolatot kap a ma még csak kétsávos főúton elérhető Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Zalaegerszeg – mondta.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar falu program meghirdetésének célja, hogy nőjön a kistelepülések népességmegtartó képessége, bővüljön a helyi foglalkoztatás, javuljon az tanítás, az egészségügy, a kulturális és sportélet mellett a közlekedés színvonala is.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke kijelentette: az útfelújítások folytatódnak, eddig megközelítőleg tizenöt útszakaszt osztottak ki a megyében, még ebben az évben négy folyamatban levő beruházást adnak keresztül, ezenfelül jövőre is hozzávetőlegesen tíz útszakaszt újítanak fel.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési követe méltatta a beruházásokat, és hangoztatta: „jó minőségű utak nélkül nincsen jól fejlődő gazdaság, helység”.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: az M4-es megépülésével Szolnok gazdasága, termelő beruházásai is erősödnek. A felújított besenyszögi útszakasz előtti csaknem négy kilométeres útszakasz az M4-es programjában újul ezután meg- közölte.

Vántsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója ismertette a beruházások részleteit; a kivitelező mindkettőnél a STRABEL Konzorcium volt.

mti