Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztések a PTE-n

Egészségügyi adatok okoseszközökkel tötrénő elemzését, hasznosítását végző programcsomagon dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja (PTE SZKK) egy több mint kétmilliárd forintos fejlesztés részeként.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem kétmilliárd és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. (BZAK) 200 millió forintos támogatásából megvalósuló, a 4iG Nyrt. részvételével zajló programról Pécsen tartottak sajtótájékoztatót. A 2020-ban elindult és ez év végéig tartó projekt keretében egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag jön létre, és egy olyan kompetenciaközpont létesül, amely új egészségügyi modern műszaki megoldások és szolgáltatások fejlesztése érdekében képes az ipari szereplőkkel összefogva modernizált adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani – írták a tájékoztatóra készült ismertetőben.

A fejlesztésekkel olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatásokat formálnak ki, amelyekkel az ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében funkcionáló egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel.

Az orvostudományban a klinikai vizsgálatok esetén óriási mennyiségű adat keletkezik. Ezek kezelése, strukturálása körülményes és drága, ennek köszönhetően egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és a korszerű adatkezelési technológiákban rejlő módok kiaknázása – tették hozzá. Azt szeretnék, hogy a program hozzájárulásával országhatárokon átnyúló, internacionális együttműködések jöjjenek létre.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese azt mondta, a pécsi kompetenciaközpont a gyakorlatban is alkalmazható eredményeket hoz ezt követően az elkövetkezendő időszakokban a szabadalmak, áruk és eljárások, modern műszaki megoldások, szolgáltatások kapcsán. Hozzáfűzte: mindezt erősíti, hogy az egyetem és a gazdasági szektor kapcsolata is megvalósul a projekt alatt.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: a fejlesztéseket is magában foglaló program támogatásával az orvostudomány szempontjából lényeges előrelépések történhetnek, gyakorlatban is alkalmazható szabadalmak születhetnek. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője kiemelte: a korszerű orvoslásban egyre nagyobb teret kap az informatika és az okos konstrukciók, azonfelül a betegellátás esetén felgyülemlő adatmennyiség kezelése, hasznosítása, elemzése. Hangoztatta még: az orvosokat segítő modern műszaki megoldás közvetlenül és közvetett módon is támogatja a betegellátást és a pácienseket.

mti