Tom Waits-dalok a Braindogstól július 18-án a Kobuciban

Tom Waits-dalok a Braindogstól július 18-án a Kobuciban

A világhírű amerikai dalszerző-énekes, Tom Waits dalai hangzanak el július 18-án az óbudai Kobuci Kertben a művész előtt tisztelgő hazai formáció, a Braindogs előadásában.

Örömzenélésként indult, de akkortól is, amikor lehet, összeállnak, hogy eljátsszák annak a dalait, akit mindannyian csodálnak. A hazai koncertélet legnagyobb nevekből álló tribute-zenekara, a Braindogs elemei nem úgy akarják előadni a számokat, ahogyan azt Tom Waits tenné, hanem mindenki beleteszi saját stílusát és személyiségét.

Amerika egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzőjének melankolikus, lerombolt romantikát sugalló világának összetevői az ironikus és költői dalszövegek, az olykor extrém, ám minden teatralitást nélkülöző hangszerelés, a megismételhetetlen megjelenés és mozdulatok. Kevés olyan zenész van, aki ennyire sokféle stílust és hatást képes volt szintetizálni, mint ő. A most 69 éves Tom Waits első lemezein, a hetvenes években még a dzsesszes elemek domináltak, ezt követően alternatív és folk kategóriában is Grammy-díjat nyert. Hatása a mai napig temérdek előadónál érezhető.

„Igazi örömzene, olyan, mintha mi magunk is nézők lennénk. Mintha én is rajongó lennék. Ha csak rágondolok a Braindogsra, már mosolyognom kell” – nyilatkozott ezelőtt a zenekar egyik tagja, az angol Ian Siegal, akiről maga Tom Waits is elismerően nyilatkozott, amikor az egyik lemeze a kezébe került.

A Braindogs nevét Tom Waits 1985-ben megjelent albuma, a Rain Dogs nyomán választotta. A zenekar egyszeri tisztelgésként indult 2004-ben, amikor Tom Waits 55. születésnapján léptek fel az A38-on. A koncertnek olyan elsöprő sikere volt, hogy akkortól minden évben többször is megismétlik.

A csapat elemei mindannyian népszerű zenészek. A londoni Ian Siegal több kritikus alapján is az egyik legjobb képességű fehér soul-blues énekes, az osztrák gitáros-énekes, Ripoff Raskolnikov a kelet-európai blues korunkbeli alakja. Varga Livius (ütőhangszer, ének) a Quimby és A Kutya Vacsorája oszlopos tagja, a mindenféle hangszeren játszó és éneklő Frenk (ex-Hiperkarma) saját zenekarát vezeti és a főváros Bárral lép fel, Varga Lacát az emberek leggyakrabban ugyancsak a Hiperkarma basszusgitárosaként ismerhetik, Tekintélyes Szabolcs ugyanakkor az egyik legjobb hazai blues zongorista.

Bár az ugyancsak Braindogs-tag, a quimbys Kiss Tibor július 18-án rendhagyóan nem lesz ott a koncerten, az ő ajánlásával a holland T-99 frontembere, Mischa den Haring csatlakozik a bandához.

mti