Új autóipari kutató-fejlesztő centrum Zalaegerszegen

Új autóipari kutató-fejlesztő centrum Zalaegerszegen

2022. szeptember 12-én ünnepélyes keretek közt tették le a Bosch új kutató-fejlesztő és tesztelő komplexumának alapkövét Zalaegerszegen, a ZalaZone tesztpályához közvetlenül kapcsolódó tartományban. A rendezvényen köszöntőt mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a település képviseletében a programon Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is részt vett. A beruházás 11,4 millió euróból valósul meg és a 3500 négyzetméternyi kiterjedésű Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg 200 fejlesztőmérnöknek ad ezt követően lehetőséget arra, hogy alakítják a jövő meghatározó autóipari modern műszaki megoldásait.

„A Bosch csoport az egész világon elkötelezetten kutatja a jövő modern műszaki megoldásait, Magyarországon is évről évre erősítjük kutatás-fejlesztési tevékenységünket. Egy-két napja adtuk át a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, most mindazonáltal elkezdjük a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg építését. Miskolci és maklári telephelyünkön is végzünk K+F tevékenységet, napjainkban már minden ötödik munkatársunk innovációval odafigyel” – mondta dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. A Bosch új, zalaegerszegi komplexumában több fókuszterülettel is foglalkoznak ezt követően, az önvezető autózással, az elektromobilitással és a mesterséges intelligenciát használó technológiákkal.

Fokozza kutató-fejlesztő- és tesztelőkapacitását a Bosch

Közel négyezer Bosch munkatárs dolgozik a jövőt meghatározó modern műszaki megoldások kutatásán és fejlesztésén Magyarországon, a korszerű zalaegerszegi komplexummal mindazonáltal tovább nő ez a kapacitás. A Bosch már jelen pillanatban is használja a ZalaZone-t vezetéstámogató rendszerek tesztelésére, a korszerű szatelit lokációval ellenben még tovább bővülhet az aktivitás a térségben. Az elképzelések alapján kétszáz új munkatársat vár ezt követően a zalaegerszegi Bosch, praktikus színtere lehet a cégen belüli internacionális együttműködéseknek is.

A Bosch Zalaegerszegen főként a vezetéstámogató rendszerekhez, azonkívül az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztésekkel és tesztelésekkel figyelmet fordít ezt követően, példaként radar- és kameraalapú rendszerekkel vagy lézeralapú távérzékeléssel. Ezenfelül részt vesz vezetéstámogató rendszerek, műszerfalak, kormányvezérlő rendszerek, elektromos motorok és ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.

Világszínvonalú műhely és műszerek támogatják a tesztelést

A Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg a ZalaZone melletti tízezer négyzetméteres telken helyezkedik el, ahol egy kétezer négyzetméteres irodaépületet, amellett egy ezerötszáz négyzetméteres műhelyt formálnak ki. Utóbbit például nyolc tesztautószerelő-állomással, ugyanakkor diagnosztikai műszerekkel szerelik fel, és lehetőséget kínál mind a belsőégésű-, mind az elektromos motorral hajtott gépjárműk tesztelésére.

Az elképzelések alapján a létesítmények 2023 decemberére készülnek el, az egész beruházás lezárása mindazonáltal 2025-re előrejelezhető. A beruházás a magyar kormány segítségével valósul meg.

Kooperáció a Széchenyi István Egyetemmel

A most épülő zalaegerszegi komplexum lényeges szerepet játszik ezután a Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában, melynek célkitűzése az ipari-technológiai és az egyetemi-akadémiai világ szoros együttműködése. E együttes munka megerősítését szolgálja az a szándéknyilatkozat is, amit az alapkőletételen írt alá a zalaegerszegi épületeit aznap átadó győri Széchenyi István Egyetem és a magyarországi Bosch csoport. A felek a tanításban, ezenfelül a kutatás-fejlesztésben is kibővítik együttműködésüket.