Új csarnokkal bővíti gyárát a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kecskeméten

Új csarnokkal bővíti gyárát a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kecskeméten

Csaknem 600 millió forint összegű beruházással bővíti gyárának kapacitását a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kecskeméten, az önerőből megvalósuló gyártó- és raktárterületet is magába foglaló új csarnokot még az idén átadják.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a találkozót bejelentő sajtótájékoztatón hangoztatta: a Knorr-Bremsét a kezdetektől a permanens fejlesztés definiálta, amely nemcsak a termékfejlesztésre, hanem a gyártás permanens megújítására is kiterjed. Ezenkívül a vállalat évek óta tekintélyes hangsúlyt fektet termelékenységének, hatékonyságának növelésére is – közölte.

A tárcavezető kiemelte, a vállalatnál zajló folyamatok jól mintázzák azt az iparpolitikai stratégiát, amit Magyarország az elmúlt időszakban követett, és az elkövetkezendő időszakokban is fog.

A miniszter nyomatékosította: a magyar hozzáadott érték egyik felét a határon túli szervezetek állítják elő, a másik felét ugyanakkor azok a magyar vállalkozások, akik a munkavállalók 75 százalékát foglalkoztatják. Kifejtette, csökkenteni kell a hatékonyságkülönbséget, ami egy internacionális társaság itthoni és egy magyar tulajdonú társaság ugyancsak belföldi tevékenysége közt megjelenik.

Palkovics László alapján az internacionális cégek igencsak jók abban is, hogy a modern műszaki megoldást és tudást, amellyel rendelkeznek, átadják magyar partnereiknek. A Knorr-Bremse ebben is élenjáró, éppen olyan abban, hogy a legkorszerűbb modern műszaki megoldást alkalmazza hatékonysága és termelékenysége növelése érdekében – nyilatkozott.

Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója hangoztatta, alig négy évvel azután, hogy átadták a Kecskemét déli iparterületén új gyártóegységüket, máris bővíteniük kell. Beszélt arról is, hogy üzemükben a legkorszerűbb gyártási stádiumok mellett állítják elő a legmagasabb minőségű termékeket. A növekvő piaci igények és a hatékonyság szűnni nem akaró növelése révén elért sikereik ugyanakkor odavezettek, hogy mára mind a vállalat, mind a logisztikai kapacitásukat növelniük kell – fejtette ki. Az elképzelések alapján a modern, közel 2000 négyzetméteres egység 21 ezer négyzetméterre növeli a egész gyártó- és raktárterületet – tette hozzá.

Thorsten Seehars, a Knorr-Bremse haszonjármű üzletág igazgatótanácsi tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, a kecskeméti üzem teljesítménye, eredménye, évről évre figyelemre méltó mértékben hozzájárul az európai haszongépjármű üzletág sikerességéhez. A Knorr-Bremse a beruházással megteremti a komplexebb gyártmányok és modern műszaki megoldások bevezetésének alapjait is, tudniillik a fejlesztés – a több mint 1000 embert foglalkoztató kecskeméti üzem részére – a légszárító szelepek és elektronikus berendezések mellett újabb új termékcsaládok gyártását teszi ezután lehetővé.

A Knorr-Bremse kötött pályás járművek és haszonjárművek fékrendszereinek piacvezető gyártóvállalata, tetejébe ezek újabb alrendszereinek beszállítója, melynek forgalma a 2017-es évben több mint 6 milliárd euró volt.

Harminc országban nagyjából 28 ezer alkalmazottjuk fejleszti és gyártja többek között a fék-, ajtó- és hajtóművezérlő, ráadásul az üzemanyag-takarékosságot szolgáló rendszereket, sőt még torziós lengéscsillapítókat és a hajtáslánc-rendszerek megoldásait.

MTI