Újabb négy pályázati hirdetmény jelent meg a Magyar falu programban 16 milliárd forint keretösszegben

Újabb négy pályázati hirdetmény jelent meg a Magyar falu programban 16 milliárd forint keretösszegben

Újabb négy pályázati hirdetmény jelent meg a kormany.hu oldalon a Magyar falu programban 16 milliárd forintos keretösszeggel – hozta nyilvánosságra a korszerű települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkányban.

Gyopáros Alpár kijelentette, hogy önkormányzati tulajdonú utak felújítására nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre az ötezer lélekszám alatti települések részére. Járda- és polgármesteri hivatalok felújítására két-kétmilliárd forint, falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására mindazonáltal 4 milliárd forint.

Valamennyi hozzájárulás vissza nem térítendő, száz százalékos támogatási intenzitású hazai támogatásnak minősül – emelte ki.

Részletezte, hogy az önkormányzati tulajdonú útfelújításnál a pályázók közhasználatú parkoló felújításra és kialakításra is pályázhatnak, kerékpárutakat és hidakat renoválhatnak. Egy pályázó maximum harmincmillió forintig támogatható. A végső beadási határidő szeptember másodika.

Járdafelújítás anyagtámogatására maximum ötmillió forint nyerhető el, a végső beadási határidő augusztus 30.

A polgármesteri hivatalok fejlesztésére azon önkormányzatok is pályázhatnak, amelyeknél a hivatal több szerepkört is ellát, példának okáért orvosi rendelő, vagy közösségi tér üzemel benne. A pályázat keretében külső és belső felújításra, átépítésre, bővítésre, korszerűsítésre, a hivatalhoz tartozó parkoló kialakítására, mindössze az alkotmány előtti járda építésére, vagy térkövezésére, ugyanakkor akadálymentesítésre lehet fordítani az elnyert összeget.

A patronálás mértéke helyi települési önkormányzatoknál, amelyek önálló hivatalt tartanak fenn, vagy együttes önkormányzati hivatalnál maximum 50 millió forint. Tagtelepülés tekintetében ugyanakkor 30 millió forint az elnyerhető összeg. A pályázatok végső benyújtási határideje szeptember 12.

A falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása keretében településenként egy darab falu-, vagy tanyabusz cseréjére, vagy beszerzésére lesz esély. A maximális patronálás mértéke 15 millió forint, a pályázat végső benyújtási határideje szeptember 30.

Gyopáros Alpár a létező buszok cseréjével kapcsolatban azt mondta, hogy arra kéri a leendő pályázókat, a használt járműveiket ajánlják fel egy határon túli magyar helység részére. Ezeket a felajánlásokat a Miniszterelnökség fogja koordinálni.

Beszélt arról is, hogy a kormány megerősítette a falu – és tanyagondnoki szolgálatokat, mert egyrészt az éves 3,1 millió forintos állami finanszírozás mértéke 4,2 millió forintra emelkedik, másrészt 2020. január 1-től nemcsak a hatszáz fő alatti települések igényelhetik ezt az állami segítséget, hanem a 800 fő alatti települések, 2022. január 1-től mindazonáltal az 1200 fő alatti települések is.

Hívta fel a figyelmet, hogy eddig összesen 14 pályázati kiírás jelent meg a Magyar Falu Programban csaknem 49 milliárd forint értékben. A 14 felhívásból négy tekintetében már eredményt is hirdettek.

A kormánybiztos július 29-én hétfőn már bejelentett négy pályázati felhívást, amelyek egyházi és önkormányzati fenntartású temetők felújítására, óvodaudvarok fejlesztésére és közterület-karbantartási alkalmatosságok beszerzésére terjednek ki.

Gyopáros Alpár beszélt arról is: a program célja az, hogy a magyarországi falvak népességmegtartó ereje növekedjen és a vidéki életszínvonal permanensen javuljon. Ennek érdekében a pályázati felhívások megjelenése előtt több mint ötven helyszínen tárgyalt az ötezer lélekszám alatti települések vezetőivel, civil és egyházi szervezetek képviselőivel, hogy a valós igényekre reflektáljanak a pályázatok.

Szalay Imre (Fidesz-KDNP) Bősárkány polgármestere megerősítette a kormánybiztos szavait. Kijelentette, hogy ő maga is ajánlta egy évvel ezelőtt az eszközbeszerzéses pályázatot, amit a héten hirdetett meg a Miniszterelnökség. Bősárkány a program keretében eddig két pályázatot nyújtott be, amelyekre nyertek segítséget.

Az elkövetkezendő időszakokban óhajtanának pályázni még többek között temető fejlesztésre, útfejlesztésre, óvoda bővítésre és önkormányzati gépbeszerzésre is. A településnek hatalmas segítség a program száz százalékos támogatású intenzitású pályázataiban rejlő több esély – emelte ki.

mti