Újra vannak mormoták hazai állatkertben

Újra vannak mormoták hazai állatkertben

A Szeregedi Vadaspark pár évtizedes fennállása alatt, mindig is képes volt újat adni a látogatóknak és folyamatosan növekedni. Legutóbbi meglepetésük a havasi mormoták megérkezése.

A havasi mormoták igazi kuriózumnak számítanak, hiszen egy fél évszázada már nem található meg ez a faj a hazai állatkertek egyikében sem. Legutoljára a hatvanas években volt látható a fővárosban. Most egy négyfős csapat érkezett Amszterdamból, hogy még színesebbé és érdekesebbé tegye az amúgy is sok látnivalóval kecsegtető szegedi állatkertet.

A havasi mormota egy rágcsáló, legközelebbi ismertebb rokonai az ürgék és a prérikutyák. Ugyanakkor a mormota aránylag nagy termetű ezekhez képest, hiszen a kifejlett állat súlya akár a 8 kilogrammot is elérheti, míg testhosszúsága a 70 cm-t is. Táplálkozásában a lágyszárú növények, a levelek és friss hajtások, valamint különféle gyümölcsök és termések játszanak szerepet.

Életmódjukra a kiterjedt földbe ásott járatrendszerek jellemzőek, melyek sokszor nagyobb mélységekre is lehatolnak. Itt található a telelőkamrájuk is, melyet növényi részekkel bélelnek ki. Itt vészelik át a hideg évszakot, amikor a testhőmérsékletük egészen 7 fok körüli értékre zuhan vissza. Ennek megfelelően a vadasparkban sem lesznek láthatóak a téli időszakban az újdonsült jövevények.

A havasi mormoták most a Szegedi Vadaspark európai részlegén kialakított helyüket térképezik fel, ismerkednek a környezetükkel.