Western filmmel nyílt meg a Torontói Filmfesztivál

Western filmmel nyílt meg a Torontói Filmfesztivál

A Torontói Filmfesztivált megnyitó western, A hét mesterlövész, Antoine Fuqua harmadik együttes munkája Denzel Washingtonnal. A direktor a produkcióról elárulta, hogy gyerekkora óta rajong a western-műfajért, és az összes filmjénél arra gondol: vajon tetszene-e a nagymamájának.

A hét mesterlövész korszerű feldolgozása John Sturges 1960-ban forgatott klasszikusa nyomán fejlesztett, amely maga is remake volt, Kuroszava Akira A hét szamuráj című filmje ihlette. Fuqua a torontói premier előestéjén beszélt a The Hollywood Reporternek a szereplőválogatásról és arról az ajándékról, amellyel a film forgatása közben elhalálozott zeneszerző, James Horner lepte meg.

Az 50 éves direktor közölte, hogy gyerekkora óta rajong a westernekért, gyakran nézte őket nagymamájával és édesanyjával. Tekintélyes kedvencük volt A hét mesterlövész, nagyanyja Yul Brynnerért volt oda. Fuquát különösen az a jelenet ragadta meg, amikor Yul Brynner és Steve McQueen elhatározzák, hogy eltemetik az elesett helyieket a temetőben.

„Mindössze azért, mert mindent összevetve tartották helyesnek. Első alkalommal láttam egy filmben, hogy foglalkozni szándékában áll az előítéletekkel” – idézte fel, hozzáfűzve, hogy ez tekintélyes hatással volt rá.

A szereplőválasztásnál nyomban felmerült benne Denzel Washington, akivel a Kiképzés és A védelmező című filmjét is forgatta, és felkereste New Yorkban, ahol egy ebéd mellett meggyőzte őt arról, hogy el kell játszania a szerepet, amelyet egykor Brynne formált. Chris Pratt, akit Steve McQueen szerepére szemelt ki, éppen egy másik filmmel flörtölt, amikor felajánlotta neki a munkát.

„Pár nap múlva felhívott és énekelni kezdte, hogy ‘Oh, Shenandoah’, én mindazonáltal rávágtam: ‘Ő az. Ő Steve McQueen.”

Fuqua a lapnak kijelentette: mivel egy hagyományos film korszerű feldolgozását kellett elkészítenie, a legnagyobb tanulság az volt részére, hogy míg megvannak a saját elképzelései, tiszteletben kell tartani a film DNS-ét és némely olyan elemeit, amelyek eléggé emlékezetesek, hogy tekintettel legyen azokra, akik szerették az eredeti produkciót.

„A hét mesterlövész forgatásakor folyton arra emlékeztem, mit éreztem, amikor 12 évesen a nagymamámmal néztem a filmet” – mondta, megjegyezve, hogy amikor egy filmen dolgozik, folyamatosan arra gondol, vajon tetszene-e a nagymamájának.

A film szereposztásával kapcsolatban kijelentette, hogy nem a sokszínűségre törekvés aktuális hollywoodi nyomása motiválta a válogatásnál: saját felelősségének érzi, hogy korszerű színes tehetségeknek, művészeknek nyújtson lehetőséget. Ethan Hawke és Vincent D’Onofrio mellett a dél-koreai szupersztár Lee Bjung-hun, a mexikói Manuel Garcia-Rulfo és Martin Sensmeier indián színész is szerepet kapott a westernben.

A remake zenéjét a forgatás közben eltávozott James Horner szerezte. Fuqua kijelentette, hogy négy hete fordított gondot a produkcióval, amikor Horner eltávozott, még nem volt elég alkalmuk megbeszélni a filmzenét. De kiderült, hogy a zeneszerző halála előtt egy meglepetést hozott létre neki: hét dalt komponált a filmhez.

„Lejátszották nekem, és szimplán csodálatos volt” – mesélte Fuqua hozzátéve, hogy az egész stábot inspirálta Horner muzsikája.

mti