A belga királyi pár jelenlétében indult Mons európai kulturális fővárosi rendezvénysorozata

A belga királyi pár jelenlétében indult Mons európai kulturális fővárosi rendezvénysorozata

Fülöp belga király és hitvese, Matild jelenlétében kezdődött meg szombat este Monsban az az egy éven át tartó rendezvénysorozat, amely ahhoz kapcsolódik, hogy a franciaajkú, vallóniai város – a csehországi Plzennel együtt – idén Európa Kulturális Fővárosainak egyike.

Éjszaka nagyszabású tűzijáték zárta a nyitó napi eseményeket, és a csípős hideg ellenére mintegy százezren tekintették meg a nagy sikert aratott látványosságot – nyilatkozott lelkesen Elio Di Rupo, Mons polgármestere, aki korábban Belgium szocialista párti miniszterelnöke volt.

Míg a kétnyelvű Belgiumban a holland nyelvű flamand médiában alig kapott figyelmet az esemény, addig a franciaajkú közösség tömegtájékoztatása nagy teret szentelt Mons kulturális fővárosi szerepének. A szombati nyitó eseménysorozat abban az értelemben “összfrancia” üggyé vált, hogy – tekintettel a fokozott terrorfenyegetettségre, vagy legalábbis annak érzetére – a Monstól mindössze 75 kilométerre fekvő franciaországi Lille-ből is érkeztek “kölcsön adott” rendőrök, hogy segítsenek a helyi erőknek az illusztris vendégek biztonságának garantálásában.

“Mindent ellenőrzés alatt tartunk” – jelentette ki elégedetten még délután Jan Jambon belga belügyminiszter, és valóban, nem is történt semmilyen zavaró incidens.

Lille, amely bő egy évtizede, 2004-ben volt Európa Kulturális Fővárosa, jól emlékszik arra, mennyire felpezsdült akkor az élet a városban. Ebben bízik most Mons is, amely szeretne kitörni a gazdasági válság okozta letargiából. Mons eddig jobbára csak arról volt ismert, hogy egy ottani, hatalmas kiterjedésű támaszponton található a NATO európai erőinek főparancsnoksága.

Szombaton mintegy húsz utcai előadás, számos fényjáték és a nemrégiben felújított Főtéren tartott táncest biztosította a vidám karneváli hangulatot. Idén decemberig mintegy háromszáz kulturális eseményt terveznek a városban. Ezek egyike a királyi pár jelenlétében most megnyitott, május 17-ig látható Vincent van Gogh-kiállítás, amely 70 műalkotáson keresztül mutatja be a festő Monsban és a várost övező Le Borinage bányavidéken eltöltött két esztendejét. Öt múzeumot, egy kongresszusi központot és két előadótermet is megnyitnak az év folyamán.

(MTI)