A kutyák tükrözik gazdájuk stresszes állapotát

A kutyák tükrözik gazdájuk stresszes állapotát

A kutyák is megérzik azt, ha gazdájuk stresszes időszakot él keresztül: svéd tudósok kimutatták, hogy a kutya stressz-szintje összefügg gazdája stresszes állapotával.

A Scientific Reports című akadémiai folyóiratban közzétett tanulmányukban a Linköpingi Egyetem etológusai úgy vélik, hogy a kutya tükrözi gazdája stressz-szintjét, semmint fordítva.

A tudósok azt vizsgálták, hogy miként hatnak a kutya stressz-szintjére életmódi tényezők és azok az emberek, akikkel közösen él.

Korábbi kutatás már kimutatta, hogy adott fajok egyedei tükrözhetik egymás érzelmi állapotát. Példának okáért kapcsolat van a gyermekek és az anyák hosszú távú stresszes állapota közt.

A linköpingi szakemberek tanulmányukban 25 border collie-t és 33 shetlandi pásztorkutyát vizsgáltak, valamennyinek nő volt a gazdája. A kortizol stressz hormon koncentrációját mérték meg a kutyák szőrzetében és a gazdik hajában hónapokon keresztül.

„Azt találtuk, hogy hosszú távon a kortizol szintje a kutyában és tulajdonosában összhangban volt oly módon, hogy a magas kortizolszintű gazdáknak magas kortizolszintű kutyái voltak, az alacsony kortizolszintű tulajdonosoknak alacsony kortizolszintű kutyája volt” – idézte Ann-Sofie Sundman etológust, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A gazdáktól és a kutyáktól kétszer kaptak hajmintát több hónapos eltéréssel. Mivel a fizikai aktivitás növeli a kortizolszintet, a tudósok összeakarták hasonlítani a kutyákat olyan kutyákkal, amelyek részt vettek agility vagy engedelmességi versenyekben. A kutyák fizikai aktivitásának szintjét egy héten keresztül mérték egy nyakörv segédkezésével.

Régebbi tanulmányok kimutatták, hogy a rövid távú kortizol a nyálban azonos módon növekedik mind kutyában, mind gazdában, ha egyesült erővel versenyeznek. A korszerű tanulmány ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a kutyák fizikai aktivitása nem hat a hosszú távú kortizolszintre szőrükben. Azt is kimutatták, hogy a versenyző kutyák stressz-szintje jóval erősebben áll kapcsolatban a gazdák stressz-szintjével.

A kutyatulajdonosoknak ki kellett tölteniük két kérdőívet is saját és kutyájuk személyiségéről. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a stressz-szint összefügg-e az egyéni sajátosságokkal.

„Meglepetésünkre azt találtunk, hogy a kutya egyénisége nincs nagy hatással a hosszú távú stresszre. A gazda egyénisége ellenben erős hatással van. Ez azt mutatja, hogy a kutya tükrözi gazdája stresszét” – mondta Lina Roth, a tanulmány társszerzője.

Az etológusok alapján újabb kutatásokra van szükség, hogy következtetéseket vonjanak le a kapcsolat okáról. Újabb kutyafajtákat akarnak bevonni a kutatásba. Mind a border collie, mind a shetlandi pásztorkutya terelő kutya, amit arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjön az emberrel és korrekten és villámgyorsan válaszoljon a jelzésekre. A mesterek meg akarják tudni, hogy hasonló összhang létezik-e példaként ember és vadászkutya közt, amit függetlenségre neveltek. Azt is kutatni akarják, hogy a gazdák neme szerepet játszik-e.

mti