A SEAT: megkapta az ”egyik legjobb munkáltató” elismerést

A SEAT: megkapta az ”egyik legjobb munkáltató” elismerést

A SEAT megkapta a „Spanyolország legjobb munkáltatója” minősítést, ami megerősíti, hogy a vállalat munkavállalói szempontból az ország egyik legjobb cége. Ez az elismerés a SEAT-ot azzal emeli ki a cégek sorából, hogy az első és eddig az egyedüli autógyár Spanyolországban, amelyik ezt a címet és a minősítő igazolást használhatja. A SEAT a minősítést azután kapta meg, hogy a cég a „Legjobb Munkáltatók Intézete” alapos vizsgálata szerint teljesítette az intézet által megjelölt minőségi követelményeket. Ez az intézet 1991 óta átfogóan minősíti, hogy a munkáltatók az alkalmazottak számára milyen munkafeltételeket biztosítanak.

Az Intézet „humán erőforrások alkalmazásának legjobb gyakorlata” című elemzése kilenc témában feltett kérdésekre adott válaszok alapján vizsgálta a vállalat alkalmazottainak feltételeit. E témák a következők voltak:

–           a tehetségek kezelésének stratégiája,
–           a munkaerő tervezése,
–           a szakmai betanítás
–           a tanulás és fejlesztés,
–           a teljesítmény kezelése,
–           elismerés és kedvezmények,
–           a karrier és előremenetel kezelése,
–           a vezetés fejlesztése és
–           a kultúra.

Az elemzés megállapította, hogy a SEAT kiemelkedő emberi erőforrás környezetet biztosít, minden témakörben pozitív értékeléssel rendelkezett, és hangsúlyozta a vállalat szakmai előmeneteli, a tehetség-felvételi és tehetség-megtartási programjainak minőségi elemeit.

„ A SEAT nem csupán arra törekszik, hogy foglalkoztatási lehetőségeket hozzon létre, amint azt tettük 2014-ben több mint 800 új munkásfelvételével. Mi azt is célozzuk, hogy olyan környezetet hozzunk létre, amely a személyes és szakmai fejlődéshez vezet. A „Spanyolország legjobb munkáltatói” 2015 minősítés ismét megerősíti, hogy a SEAT elkötelezettsége a teljes körű minőségi foglalkoztatás iránt ma is töretlenül erős” jelentette ki a SEAT emberi erőforrásokért felelős alelnöke, Josef Schelchshorn.

Mi teszi a SEAT-ot kiváló munkáltatóvá?

A SEAT foglalkoztatottainak száma 14.000, fejlődésük megerősítésére a vállalat széleskörű képzési programokat valósít meg többek között a műszaki képességek, a nyelvi és vezetési tudás területén, valamint olyan más kezdeményezésekkel rukkol elő, mint a nemzetközi tapasztalatok megszerzése és a személyre szabott szakmai előmeneteli programok. A cég évente átlagban 14 millió eurót fordít szakképzésre. 2014-ben a SEAT 304.000 szakképzési órát biztosított alkalmazottainak. Mindezen túl a SEAT úttörő szerepet játszik a kettős képzési rendszer megvalósítása területén. Ez a rendszer a középszintű szakmai képzési programmal együtt a vállalaton belül munkatapasztalatot is biztosít a szakmunkástanulóknak. Az első 45 szakmunkás 2014-ben végzett, és határozatlan időre szóló munkaszerződéssel csatlakozott a SEAT csapatához.

A SEAT egyik fő célkitűzése, hogy biztonságos munkahelyi környezetet teremtsen. Ez a célja SEAT foglalkoztatási kockázat-megelőzési politikájának, amelyet 2014-ben a vállalatvezetés és a szakszervezeti képviselők között kialakított konszenzussal újítottak meg. Ez a politika kifejti a SEAT elkötelezettségét a biztonság, az egészség, a hatékonyság mellett, illetve vállalja a munka-biztonság és a szakmai-egészségügyi feltételek folyamatos javítását. E cél elérése érdekében a vállalat saját szakmai kockázat-megelőzési rendszerrel rendelkezik, amelyiket egyeztettek és elfogadtak, megújítottak és a közelmúltban auditáltak.

A cégnek esélyegyenlőségi terve is létezik annak érdekében, hogy megelőzzék a nemek közötti hátrányos munkahelyi megkülönböztetést. A terv célkitűzéseinek sikeres megvalósulását egy Esélyegyenlőségi Ügynök, valamint a vállalatvezetés és a szakszervezetek képviselőiből álló bizottság felügyeli. Valójában a SEAT azzal is kiemelkedik a többiek közül, hogy az autógyár a legtöbb nőt alkalmazza Spanyolországban: a martorelli gyár alkalmazottainak 22 %-a női munkaerő, és ez a szám az országos ágazati átlag kétszerese.

A SEAT arra ösztönzi a munkásait, hogy vegyenek részt a különböző kezdeményezésekben, mint például az „Ötletek a javításra” programban, amelyen keresztül javaslatokat, ötleteket adhatnak a termelési folyamatok, a termékek vagy szakmai tevékenységük más vonatkozásainak optimalizálásra. Ezen túl a jó munkahelyi körülmények fenntartása érdekében a SEAT időszakosan elemzéseket végez, amely során minden munkást megkérdeznek, hogy mennyire elégedett a munkahelyi körülményekkel.

(forrás: Seat)