A só az egyik legjobb téli gyógyszer

A só az egyik legjobb téli gyógyszer

Sós vízzel lehet gargalizálni, orrot mosni, de lehet belőle orrcseppet is készíteni házilag. Gyerekeknek és felnőtteknek is segít orrdugulás, valamint torokfájás ellen, de akár megelőzésre is használhatjuk. Milyen töménységű oldatot használjunk?

A só alapvetően kétféle módon segít a megfázás tüneteinek enyhítésében: egyrészt a gyulladt területekről, leginkább a torokszövetekből kivonja a többletfolyadékot, és ezáltal enyhíti a duzzanatot, fájdalmat. Másrészt a sós víz a torokban, orrjáratokban fellazítja a sűrű váladékot, ily módon elősegíti az elszaporodott baktériumok, vírusok távozását.

De nemcsak a tünetek kezelésében, hanem a felső légúti betegségek megelőzésben is hasznos a sós víz. Néhány éve egy kísérletben 400 egészséges felnőttet követtek végig 60 napon át a megfázás és influenza szempontjából legkritikusabb téli időszakban. A résztvevőket két csoportba osztották, és az egyik csoport tagjait megkérték, hogy naponta háromszor sós vízzel gargalizáljanak. A két hónap leteltével összesítették, hogy a résztvevők a vizsgálat ideje alatt milyen gyakran szenvedtek felső légúti betegségekben. Azt találták, hogy akik sós vízzel öblögettek, azok körében 40 százalékkal kevesebb fertőzés történt, és ha betegek is lettek, és folytatták továbbra is a sós vizes gargalizálást, a tüneteik jelentősen enyhébbek voltak, mint a másik csoport tagjainak.

Sós vizes gargalizálás torokfájás, köhögés ellen

Oldjunk fel fél teáskanál sót egy pohár meleg vízben, és pár másodpercig gargalizáljunk az oldattal, majd köpjük ki. Igazán akkor hatásos, ha a gargalizálást naponta 3-4-szer megismételjük.

A gyerekek körülbelül négy éves korra tanulnak meg gargalizálni, innentől alkalmazható a módszer. Ha a gyereknek a sós íz nem ízlik, egy-két csepp citromlét is adhatunk a vízhez.

Orrcsepp házilag

Attól függően, hogy a gyermek náthája mennyire erős, készíthetünk enyhébb és erősebb koncentrációjú oldatot is. Az enyhébb oldathoz egy liter felforralt vízben oldjunk fel 9 gramm (körülbelül egy evőkanál) sót. Ezzel a töménységű oldattal csecsemők orrába is csöppenthetünk: egy patikában kapható pipetta segítségével minden etetés előtt 2-5 cseppet csöppentsünk a baba mindkét orrlyukába.

Az erősebb oldathoz 13 gramm (körülbelül egy evőkanál és egy teáskanál) sót oldjunk fel egy liter felforralt vízben. Ezt a töménységű oldatot csak 3 évnél idősebb gyerek orrába cseppentsük.

Az elkészített oldatot legfeljebb 24 óráig használjuk, utána készítsünk újat.

Orrtisztítás sós cseppel és pumpával babáknak

Az orrdugulás akadályozza a csecsemőt a szopásban vagy a cumizásban, ezért érdemes az orrtisztítást negyedórával az étkezés előttre időzíteni.

Hajtsuk hátra a baba fejét, és csöppentsünk 10-20 csepp sós orrcseppet mindkét orrlyukába. Próbáljuk meg a gyerek fejét hátrahajtva tartani 10 mp-ig, hogy a sós víz oldani tudja a váladékot. Ezt követően finoman vezessük be az orrszívó pumpát a gyermek orrába, majd szippantsuk ki a váladékot és a sós vizes oldatot. Szükség esetén ismételjük meg az orrszívást még egyszer mindkét orrlyukban.

Naponta legfeljebb 2-3 alkalommal végezzük ezt az orrtisztítást, és fontos, hogy négy napnál tovább ne alkalmazzunk sós orrcseppeket, mert a tartós használat kiszáríthatja az orrjáratokat, ami a gyereket védtelenné teszi az újabb fertőzésekkel szemben.

Ha a csecsemő nem kedveli a pumpát, az orrcsepp használata után eltávolíthatjuk a váladékot fültisztító pálcikával is – nyilván a váladékeltávolító hatás kisebb, mint az orrszívó pumpa esetében, de a semminél ez is jobb.

Orrmosás kannával

A neti-kannának is nevezett orrmosó kanna használatának lényege, hogy enyhe sós vizes oldattal átmossuk az orrjáratokat. Egy 2008-as kísérletben a kanna használatát 6-10 éves gyerekeknek tanították meg, és azt tapasztalták, hogy a napi tengerisós vizes orröblítés gyorsabban enyhítette a megfázás tüneteit, mint a standard gyógyszerek, másrészt a nátha megelőzésében is hatékonynak bizonyult.

A kerámiából vagy fémből készülő neti-kannák gyógyszertárakban, bioboltokban, drogériákban kaphatók. Használatuk fájdalommentes, de ha a gyerek ellenkezik, ne erőltessük, mert az ellenkezésben könnyen megsértheti az orrjáratait.

A kannát töltsük meg meleg sós vízzel, majd a mosdó felett kérjük meg a gyereket, hogy fordítsa oldalra a fejét, és helyezze a kanna nyílását mélyen az egyik orrjáratba. A víz finoman végig folyik az orrjáraton, átmossa az orrüreget, majd a másik orrlyukon kifolyik. Ismételjük meg az eljárást a másik oldalon is.

(forrás: origo.hu)