A virtuális térbe költözött a Kazinczy Múzeum

A virtuális térbe költözött a Kazinczy Múzeum

A virtuális térbe költözött a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum.

Mint írták, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi intézménye ideiglenesen zárva van, de a veszélyhelyzet közepette weboldalán és az online közösségi terében még mindig elérhető.

A honlapon és a közösségi oldalon naponta jelennek meg újdonságok a múzeumban őrzött gyűjteményekről, a muzeális értékű hagyatékokról és az aktuális kiállításokról. A múzeumi munkatársak kulisszatitkokat is megosztanak az intézményben zajló munkáról, a friss kutatásokról, és azokról a témákról, amelyek házon belül foglalkoztatják őket – olvasható az összegzésben.

Azt is közölték, hogy a szokványos életvitel aktualitásaira is reagál egy-egy írás a múzeumi blogon, amit egy-két hónapja indítottak az intézmény honlapján KaMu címmel. A legutóbbi bejegyzés éppen azt a dilemmát szemlélteti Kazinczy szemszögéből, ami ma is sok szülőnek okoz fejtörést: hogyan, milyen technikákkal segítse gyermeke otthoni tanulását. A blog szerzői a muzeológusok és a frissen alakult Újhelyi Múzeumbarát Kört elemei.

A tájékoztató emlékeztet, hogy egy indítvány is indult egy-két hónapja, ahol a múzeumbarát kör elemei kapnak szerepet: ez “A múzeum mi vagyunk!” című videosorozat. A kisfilmekben arról beszélnek, hogy miért kedves számukra a közgyűjtemény, milyen emlékeket őriznek múltjáról és miért térnek vissza a kiállítótereibe időről időre. Megszólalnak benne felnőttek és gyerekek, akik vallanak a kiállításokhoz, a tárgyakhoz vagy a múzeumi hangulathoz kötődő élményeikről. A rövidfilmek ezelőtt közzétett és új részei a múzeum videomegosztó csatornáján is elérhetők lesznek.

Az intézmény releváns szerepet szán közösségi oldalának is. Megismertetik látogatóikkal példaként a sárospataki Csontos család hagyatékát: több száz iratot, naplókat, visszaemlékezéseket és saját okmányokat, illetve szemezgetést Csontos Ernő fényképészmester csaknem 3000 darab fotográfiájából. A fényképek az 1930 és 1960 közti Sárospatakról és Zemplénről készültek – közölte a múzeum.

mti