Amerikai turnéra készül a Békéscsabai Jókai Színház

Amerikai turnéra készül a Békéscsabai Jókai Színház

Az Egyesült Államokban turnézik a Dzsungel könyve musicallel a Békéscsabai Jókai Színház több művésze a helyi magyarokból álló Pilvax Players társulattal április 18. és május 3. közt – hangoztatta sajtótájékoztatóján a teátrum igazgatója.

Seregi Zoltán kijelentette: múlt évben kezdődött a kapcsolatuk az Egyesült Államokban élő, profi és nem profi színészekből álló társulattal, akkor öt előadást tartottak. Most hat előadás lesz szerte az amerikai kontinensen, New York mellett Bostonban, Washingtonban, a San Franciscóhoz közeli Walnut Creekben és – két alkalommal – San Diegóban lépnek fel.

Gerner Csaba közölte: családjának egy része kint él Amerikában, gyakran jár a földrészen, egyik útja esetén ismerkedett meg Zsédely Tímeával, aki magyar könyvesboltot működtet és aktív tagja a Pilvax Playersnek. Zsédely Tímea régóta szerette volna színre vinni a Dzsungel könyvét, az ötletet ő és Seregi Zoltán felkarolta – érvelt az kooperáció kezdetét a darabban Sír Kánt formáló és társrendezőként is közreműködő Gerner Csaba.

A színművész kijelentette: a Dés-Geszti-féle musical zenéjét használják, de a sztorit némileg átalakították. A helyszínt a „nagyvárosi dzsungelbe” helyezték, ahol a farkasok a Wall Street farkasai, a lányok utcai girlök, a majmok utcagyerekek. „A darab üzenete, az elveszett ember útkeresése és magára találása megmaradt” – nyomatékosította. A tavalyi előadásokkal ellentétben – a sok utazás okán – idén nem élő zenével játsszák a darabot és a díszletet is leegyszerűsítették némileg.

Gerner Csaba közölte még: a heterogén településekben a helyi magyar közösség gyerekei játsszák ezután a gyerekkaraktereket, „mindent összevetve lesz némi interaktivitás az előadásokon”.

Csomós Lajos – aki a majomkirályt és a vadászt formálja – hangoztatta: múlt évben valamennyi előadást teltház előtt játszották és a kint élő, másod- és harmadgenerációs magyarok annyira igényelték a magyar nyelvű előadást és a találkozást anyaországbeli színészekkel, hogy a darab után sokáig ott maradtak beszélgetni.

Gerner Csaba elárulta: a San Francisco melletti Walnut Creek Siófok testvérvárosa, fellépésük közepette épp ott üdülnek ezt követően siófoki gyerekek, akik ugyancsak megtekintik az előadást.

A színész-társrendező hangoztatta: szeretnék, ha az elkövetkezendő időszakokban is megmaradna a kapcsolat az amerikai társulattal, ha ők is fellépnének Magyarországon, ezenkívül ha fesztiválokra is eljutna a koprodukció. A turnén Vadász Gábor formálja Mauglit, és egy epizódszerep erejéig Seregi Zoltán igazgató is megjelenik ezt követően a színpadon.

mti