Az első „100 százalékos színtérfogat” minősítést elnyerő televízió

Az első „100 százalékos színtérfogat” minősítést elnyerő televízió

A Samsung 2017-es CES-en bemutatott QLED TV-je kiérdemelte a világhírű német teszt- és tanúsítószervezet, a Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) elismerését, amely igazolja, hogy a gépezet képes 100 százalékos színtérfogatot megjeleníteni. A Samsung QLED TV tanúsítványát kiadó VDE tekintélyes jártassággal büszkélkedhet a színtérfogat tesztelésében. Az elismerés mutatja, hogy a QLED TV képes egyenletesen kiváló színvonalú képet megjeleníteni.

A színtérfogat, amely a színleképezés szigorú szabványa, a tévé két jellemzőjét méri egy elméleti háromdimenziós térben: a színteret és a fényerőt. A színtér azt mutatja, hogy fizikailag összesen hány színt tudja visszaadni a szerkezet. A csúcsfényerő a monitor maximális fényerejét jelenti. Minél nagyobb a színtér és a fényerő, annál nagyobb lesz a televízió színtérfogata. A QLED TV megnövelt színtérfogata élethűbb, pontosabb, szemet gyönyörködtetőbb HDR-képeket idéz elő a világos és sötét jelenetekben szintén, melyek olyannak látszanak, ahogy a filmrendező megálmodta.

A „100 százalékos színtérfogat” azt jelenti, hogy egy adott színt a fényerőtől függetlenül folyamatosan precízen meg lehet jeleníteni. Példaként egy falevél a fényerőtől függően változatos megoldású színűnek is látszódhat, a sárgászöldtől kezdve a türkizig. A Samsung QLED TV a fényerőtől függő színváltozások legapróbb részleteit is képes visszaadni – ezt a tradicionális 2D színtérben nehéz elképzelni – ezáltal a direktor szándékai szerinti legélethűbb HDR kép jelenik meg a képernyőn.

A tévék színmegjelenítési képességei a fényerő növekedésével többnyire párhuzamosan csökkennek, ami a megjelenített színek torzulásához vezet. A Samsung QLED TV tekintetében viszont már nem kell kompromisszumot kötni a fényerő és a színhűség közt. 1500-2000 nit-es csúcsfényerejével a QLED TV a tévéiparágban elsőként 100 százalékos színtérfogatot tud megjeleníteni.

A Samsung QLED TV egy új, fém félvezetőn alapuló, Quantum Dot modern műszaki megoldást használ, amely kínálja, hogy a képernyőn erőteljesen több szín, magasabb fényerő és részletgazdagabb kép jelenjen meg, mint a szokásoknak megfelelő tévék tekintetében. A korszerű Quantum Dot technológiának köszönhető az is, hogy a Samsung QLED TV mélyebb feketét képes visszaadni függetlenül attól, hogy mennyire világos vagy sötét a jelenet többi része, és ezt az sem befolyásolja, hogy a tévét éppen egy lesötétített helyiségben vagy egy világos helyszínen nézzük. Mindemellett a QLED TV-k tekintetében ez a csúcsteljesítmény független a betekintési szögtől, mindent összevetve bárhol is ül a néző, ugyanazt a színvilágot és minőséget élvezheti.