Az IMF segítette idei és jövő évi átfogó gazdasági növekedési előrejelzését

Az IMF segítette idei és jövő évi átfogó gazdasági növekedési előrejelzését

Minimálisan feljavította a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését az internacionális Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében.

Ennek megfelelően idén 3,6 százalékos átlagos mindenre kiterjedő gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,1 százalékponttal felülmúlja a júliusban kiadott előrejelzést.

Jövőre a teljes körű gazdaság 3,7 százalékkal nőhet a legfrissebb becslés alapján, ami ugyancsak 0,1 százalékpontos javítás a júliusi adathoz képest.

A mindenre kiterjedő gazdaság múlt évben 3,2 százalékkal növekedett.

Az IMF-jelentés összeállítói alapján a tavalyi második fél évben kezdődött átfogó gazdasági növekedés lendülete nem hagyott alább, jövőre is kitart, kivéve a Közel-Keletet.

A fejlett országok gazdasága jól teljesített idén eddig és ennek hatására az IMF a térség idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését (a júliusi becsléshez képest) 0,2 százalékponttal 2,2 százalékra, a jövő évit szintén 0,2 százalékponttal 2 százalékra korrigálta.

A fejlett országok csoportján belül az Egyesült Államok gazdasága idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest az ez évi évre vonatkozó gazdasági növekedést 0,1 százalékponttal, a jövő évit mindazonáltal 0,2 százalékponttal javították fel. Az amerikai GDP előző évben 1,5 százalékkal növekedett.

Az euroövezet tekintetében idén és jövőre úgyszintén 0,2 százalékponttal segítette becslését az IMF júliushoz képest és ennek alapján az ez évi évre 2,1 százalék, jövőre mindazonáltal 1,9 százalék növekedés vár a washingtoni székhelyű szervezet alapján a tavalyi 1,8 százalék után.

A térségen belül a német gazdaság a tavalyi 1,9 százalékos gazdasági bővülés után idén 2 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal nőhet a tartalom összeállítói alapján. Mindkét év tekintetében 0,2 százalékpontot javítottak a szakértők a júliusi előrejelzésükhöz képest.

Nagy-Britannia gazdasága a tavalyi 1,8 százalékos bővülés után idén 1,7 százalékkal, jövőre már csak 1,5 százalékkal nő. Az IMF hasonló előrejelzést tett közzé júliusban is.

A feltörekvő piacok és fejlődő országok különösen jól szerepelhetnek az idén és jövőre. Az ebbe a csoportba tartozó országok együttes GDP-je a tavalyi 4,3 százalék után idén 4,6 százalékkal nőhet, ami megegyezik a júliusi előrejelzéssel. A térség gazdasági teljesítménye jövőre még nagyobb fokozatra kapcsolhat, 4,9 százalék lehet, a júliusi becslést ez 0,1 százalékponttal múlja felül.

Az orosz gazdaság, amely múlt évben még 0,2 százalékkal zsugorodott, idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal nőhet. Az IMF júliusban az ez évi évre 0,4 százalékponttal, jövőre 0,2 százalékponttal gyengébb orosz GDP-növekedéssel számolt.

Az IMF legfrissebb előrejelzésében az megjelenik, hogy Kína gazdasága a tavalyi 6,7 százalék bővülés után idén 6,8 százalékkal nő, jövőre a bővülés üteme ellenben 6,5 százalékra lassul. A tartalom összeállítói júliusban 0,1 százalékponttal kisebb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számoltak.

A világkereskedelmi forgalom a tavalyi 2,4 százalék után idén 4,2 százalékkal, jövőre 4 százalékkal nő, a júliusi előrejelzéshez képest az ez évi évre vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal, a jövő évit ugyanakkor 0,1 százalékponttal segítette fel az IMF.

Az infláció a fejlett régiókban az idén és jövőre hasonlóképpen 1,7 százalék lesz, az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, azaz a júliusi előrejelzéshez képest kisebb inflációra számítanak a tartalom készítői a tavalyi 0,8 százalék után.

A fejlődő és feltörekvő régiókban idén 4,2 százalékos, jövőre ugyanakkor 4,4 százalékos inflációra számít a legmodernebb IMF-előrejelzés. A júliusi várakozásban az ez évi évre 0,3 százalékponttal, jövőre ugyanakkor 0,2 százalékponttal magasabb inflációt vártak a tartalom összeállítói a tavalyi 4,3 százalék után.

Az északi-tengeri Brent, a dubai Fateh és a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajták árának az átlagából számított olajár előző évben 42,84 dollár volt. Ehhez képest az olajár idén várhatóan 15,7 százalékkal nő, jövőre 0,2 százalékkal kevesebb lesz az IMF ismertetett legfrissebb előrejelzése alapján.

mti