Csuja Imrének ítélték az ez évi Páger Antal-színészdíjat

Csuja Imrének ítélték az ez évi Páger Antal-színészdíjat

Csuja Imre kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a Jászai-díjas érdemes művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését Farkas Éva Erzsébet makói polgármestertől a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat évente az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, játékára jellemző a págeri realitás és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, emellett Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, hogy idén Csuja Imre veheti keresztül az elismerést.

A színművész a díj átvételét követően azt mondta, őszintén elérzékenyült, mikor is megtudta, hogy idén ő kapja meg „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének precíz mását.

Csuja Imre 1984-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kapott diplomát, hallgatóként még láthatta Páger Antalt utolsó szerepében, a Kőműves Kelemen Vándoraként. Első alkalommal a pécsi Nemzeti Színház, 1987-től a debreceni Csokonai Színház, 1989-től az egri Gárdonyi Géza Színház, 1990-től a budapesti Arany János Színház tagja volt. 1994-től szabadúszó, 2001-től a Bárka Színház, ezután az Örkény István Színház tagja.

Életművét nagyon sok díjjal ismerték el: 2001-ben a filmkritikusok díját, 2005-ben Jászai Mari-díjat, 2010-ben érdemes művész címet kapott. A színház falain kívűl nagy elismerésnek örvendett az Állomás című tévésorozatban, a Para, a Valami Amerika 2, A hetedik kör, az Üvegtigris című filmekben és a Kelj fel és járj! című tévéfilmben.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta évente ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban eltávozott mester emléke előtt. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette keresztül, ezt követően Garas Dezső, Uralkodó Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György és Gáspár Sándor részesült az elismerésben, múlt évben ugyanakkor Udvaros Dorottya kapta a díjat.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely