Eddig idegen, „kar nélküli” dinoszauruszfajt fedeztek fel

Eddig idegen, „kar nélküli” dinoszauruszfajt fedeztek fel

Eddig idegen, „kar nélküli” dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentínában.

A koponyarész kövületének felfedezése újabb bizonyítéka a késő kréta időszak utánozhatatlan élővilágának – írta a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban megjelent tanulmány.

Az újonnan felfedezett faj a húsevő abeliszauridák (Ábel gyíkjai) nevű családba kötődött. Az abeliszauridák a mai Afrika, Dél-Amerika és India területén vadásztak. A nagyjából 70 millió éve élt Guemesia ochoai a család őse lehetett.

„Ez a modern dinoszaurusz elég szokatlan a maga nemén belül. Több lényeges jellemzője utal arra, hogy új fajról beszélhetünk, és lényeges új információkat nyújt a világnak egy olyan területéről, amelyikről nem tudunk sokat” – mondta Anjali Goswami, az angol Természettudományi Múzeum kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője.

„Azt mutatja, hogy ebben a régióban a dinoszauruszok eléggé különböztek az Argentína más részén élőktől, ami azt hivatott alátámasztani, hogy sok még a felfedezni való ezeken a területeken, melyek kevesebb figyelmet kapnak, mint más nevezetes fosszília-lelőhelyek” – tette hozzá.

A százmillió évekkel ezelőtti Gondwana szuperkontinensen élő csoportok egyike volt az abeliszauruszok, melyek csúcsragadozóknak számíthattak, és nagy testű dinoszauruszokkal táplálkoztak. Képesek voltak óriás zsákmányukat a mellső végtagok használata nélkül leteríteni.

Az abeliszauruszok sok fajának még a nevezetes tirannoszaurusz rexnél is rövidebb, igazság szerint használhatatlan mellső végtagjai voltak, ezáltal arra kényszerültek, hogy erős fejükkel és állkapcsukkal ragadják meg a zsákmányt.

Ezeknek a húsevőknek a fosszíliái Afrika, Dél-Amerika, India és Európa egyes helyein láthatóak sziklákba kövülve a késő kréta időszakából, mielőtt 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok eltűntek volna a Földről.

Argentínában már 35 abeliszauruszt találtak, ám kis híján mindet Patagóniában, az állam déli részén, valamennyire keveset északnyugaton. A korszerű fajtól származó koponyadarabot a Los Blanquitos formációban, Amblayo közelében, Argentína északi részén találták meg, ahol a sziklák kora 75-65 millió év. Ez azt jelenti, hogy az állat röviddel a tömeges kipusztulási esemény előtt élt.

mti