Egy eddig idegen kacsacsőrű dinoszauruszt azonosítottak Japánban

Egy eddig idegen kacsacsőrű dinoszauruszt azonosítottak Japánban

A hadroszauridák vagy más néven kacsacsőrű dinoszauruszok egy új nemzetségét és faját azonosították japán és amerikai paleontológusok Japán egyik déli szigetén – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A mesterek a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a Yamatosaurus izanagii felfedezéséről.

A növényevő hadroszauridák a késő kréta időszakban éltek, több mint 65 millió évvel ezelőtt. Megkövesedett maradványaikat Észak-Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában fedezték fel.

Egyes nemzetségeiknél a koponya elülső része lapos és széles csőrt formázva ideális volt a levelek és gallyak lecsípésére. Szájuk hátsó részében több száz fog sorakozott, lehetővé téve a táplálék megőrlését.

A Yamatosaurus fogszerkezete ellenben eltért a többi ismert hadroszauridáétól és valószínűleg más típusú növények megrágására specializálódott.

A mesterek alapján evolúciós lépést jelent, hogy az újonnan felfedezett hadroszaurida vállai és mellső lábai is másképpen fejlődtek, mint társaié, ami azt eredményezte, hogy a méretes teremtmények két lábról négy lábra ereszkedtek.

A mesterek alapján a fosszília új információkkal szolgál a hadroszauridák vándorlásáról is, azt sugallva, hogy ezek a növényevő dinoszauruszok Ázsiából érkeztek a mai Észak-Amerika területére, nem mindazonáltal fordítva.

A Yamatosaurus – amely Japán ősi titulusa (Yamato) és a japán mitológia egyik istene (Izanagi) után kapta a nevét – részleges maradványait 2004-ben találta meg egy nem profi fosszíliavadász egy nagyjából 71-72 millió éves üledékrétegben a japán Avadzsi-szigeten. A fosszíliát egy Hjógo prefektúrabeli múzeum őrizte az aktuális vizsgálatig.

A Yamatosaurus felfedezése arról nem is beszélve, hogy új információkkal szolgál és új kérdéseket vet fel a mai Japán területén élő dinoszauruszokkal kapcsolatban.

A tudósok alapján egy 2019-ben felfedezett másik hadroszauridával egyesült erővel ezek az első Japánban felfedezett dinoszauruszok, amelyek a késő kréta időszakban éltek. „Mostanáig fogalmunk sem volt róla, hogy milyen dinoszauruszok éltek Japánban a dinoszauruszok korának alkonyán” – jegyezték meg a szakemberek.

mti